Amed’de düşük yevmiye ücretlerini ve yoğun çalışma koşullarını protesto eden inşaat işçileri, yevmiyelerinin taban fiyatının 600 lira olmasını istedi
Amed İnşaat İşçileri, düşük yevmiye ücretlerini, yoğun çalışma koşulları ve artan iş baskısına karşı Şêx Seîd Meydanı’nda (Dağkapı) açıklama yaptı.
Açıklamaya, Emek ve Demokrasi Platformu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi. “Emeğim hakkımdır”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” ve pankartlarının açıldığı açıklamada sık sık, “Bijî berxwedana karkeran (Yaşasın işçilerin direnişi)” sloganları atıldı.
‘Açlık sınırının bile altındayız’
Açıklamada söz alan inşaat işçilerinden Ramazan Kurt, aldıkları yevmiyeyle geçimlerini sağlayamadıklarını ve zamların geçimi daha da zorlaştırdığını ifade etti. Kurt, “Yoksulluk sınırı 26 bin 500 TL’yi aşmış durumda iken bizler bırakın açlık sınırını, açlık sınırının altında ücretler ile çalışmaktayız. Asgari ücret 8 bin 500 TL olmuşken biz asgari ücretin altında bir ücret ile çalışıyoruz. İnşaat en riskli iş guruplarından biri olmasına rağmen herhangi bir ücretli iznimiz ve sosyal hiçbir hakkımız bulunmamaktadır” diye konuştu.
‘Ölümle burun burunayız’
İnşaatlarda sık sık ölümle sonuçlanan iş cinayetlerinin yaşandığına da dikkati çeken Kurt, ölüm ile burun buruna çalıştıklarını söyleyerek, “Türkiye iş kazaları verilerine göre 280 kazada 1 ölümcül kaza meydana geliyor. Dünya verilerine göre ise her 15 saniyede bir arkadaşımız iş kazasında veya meslek hastalığına bağlı olarak hayatını kaybediyor” hatırlatması yaptı.
Talepler
Temel besin ürünleri ve barınma gibi sorunlarını karşılamakta zorlandıklarını ifade eden Kurt, “Bu yüzden şu anki yevmiyelerimizin taban fiyat olarak 600 TL olmasını ve erken emeklilik hakkını talep ediyoruz” diye belirtti.
Talepler karşılanıncaya kadar devam edecek
Kurt, talepleri karşılanıncaya kadar eylemlerini süreceklerini kaydederek, şunları söyledi: “Talep ettiğimiz ücret, emekçinin hak talebidir. Talep etiğimiz ücreti alana dek arkadaşlarımız ile iş bırakma eylemi yapacağız. İşverenlere duyurulur; Emekçilerin ücreti kesilmeyecek ve emekçilere mobbing uygulanmayacak. Öncelik işçi ve emekçinin olacak. Baskılara ve emek sömürüsüne karşı hep direneceğiz” şeklinde konuştu.
Eylem, sloganlarla sona erdi.
AMED