İngiltere’de Boris Johnson hükümeti, Kraliçe 2. Elizabeth’ten Parlamento’yu 14 Ekim’e kadar askıya almasını talep etti. Johnson hükümetinin 14 Ekim’de başlaması planlanan yeni yasama yılında milletvekillerinin 31 Ekim’deki Brexit oylaması öncesinde İngiltere’nin AB’den bir anlaşma olmadan ayrılmasını engelleyecek adımlar atması için az vakitlerinin kalmasını planladığı iddia ediliyor. BBC Türkçe’de yer alan habere göre Parlamento’yu askıya alma fikri İngiltere’de tartışmalara neden oldu. Bu fikri eleştirenler vekillerin Brexit sürecindeki demokratik rollerini oynamasının engelleneceğini söylüyor. Bugün milletvekillerine birer mektup gönderen Johnson Eylül’ün ikinci haftasından 14 Ekim’e kadar Parlamento’nun askıya alınmasını talep ettiğini açıkladı.
Avam Kamarası’ndan tepki
Konuya ilişkin bir açıklama yayımlayan Avam Kamarası Başkanı John Bercow, Parlamento’yu askıya almanın amacının, Brexit’in Parlamento’da tartışılmasını önlemek ve Parlamento’nun ülkenin geleceğine yön verme görevini engellemek olduğunu belirterek, “Ulusumuzun tarihindeki en zor dönemlerden birinde Parlamento’nun sözünü söylemesi hayati öneme sahip. Parlamento’yu askıya almak demokrasiye hakaret olur” dedi.
‘Britanya usulü darbe’
Ana muhalefetteki İşçi Partisi vekillerinden John McDonnell durumu “Bu, Britanya usulü bir darbe” ifadesini kullanarak eleştirdi. İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, bunun demokrasiye yönelik bir tehdit olduğunu söyledi. İktidardaki Muhafazakar Parti’de AB’den anlaşma yapmadan ayrılmaya karşı çıkan etkili siyasetçilerden Dominic Grieve “rezalet” dediği bu planın Başbakan Boris Johnson’a karşı bir güven oylaması tetikleyerek hükümeti düşüreceğini söyledi. İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tom Watson, bunun İngiltere demokrasisine skandal bir hakaret olduğunu belirtti. İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon ise gelecek hafta milletvekillerinin bir araya gelerek bu planı durdurmaya çalışması gerektiğini söyledi ve ekledi: “Aksi takdirde bugün tarihe İngiltere demokrasisi için karanlık bir gün olarak geçecek. İskoç Ulusal Partisi Milletvekili Joanna Cherry ise Johnson’ın parlamentoyu askıya alma girişimine karşı İskoç mahkemelerine başvuracaklarını söyledi.
Sokağa çıkma çağrısı
Galler Özerk Yönetimi Başbakanı Mark Drakeford da bu haberin ardından ikinci bir Brexit referandumu çağrısını yineledi. Yeşil Parti Eş Başkanı Jonathan Bartley “Bu anayasal değerlerin ihlali. Halkın sokağa çıkması gerektiğini düşünüyorum” dedi. Liberal Demokrat Parti’nin Brexit sözcüsü Tom Blake, Eylül başında Parlamento açılır açılmaz 10 Eylül’e kadar Başbakan Johnson’ın planlarını engellemek için çalışacaklarını açıkladı ve “Birkaç gün içinde acil durum yasaları geçirmek mümkün” dedi.
Askıya almak ne demek?
İngiltere’de yeni yasama dönemi başlamadan önce Parlamento kısa süreliğine askıya alınır. Bu, Başbakan’ın tavsiyesiyle Kraliçe tarafından yapılır. Parlamento’daki yasama dönemleri normalde birer yıl sürer fakat mevcut yasama yılı Temmuz 2017’deki seçimden bu yana devam ediyor. Parlamento askıya alındığında hiçbir tartışma ve oylama yapılmaz ve henüz yasalaşmamış olan kanun tekliflerinin çoğu düşer.Parlamento’nun internet sitesinde yer alan bilgilere göre yasama dönemleri öncesinde Parlamento genellikle bir hafta askıya alınıyor. 1980’den bu yana askıya alma süresinin nadiren iki haftayı aştığı belirtiliyor.