İmralı’daki mutlak tecrit hali 39’uncu ayına girerken, kendisinden haber alınamayan Abdullah Öcalan ile görüşmek için bu süreçte yapılan 551 görüş başvurusu sonuçsuz kaldı
İmralı Cezaevi’nde ağır tecrit altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan haber alamama hali 39’uncu ayına girdi. Abdullah Öcalan, 2019 yılında avukatlarıyla 5 görüşme gerçekleştirebildi. En son görüşme tarihi, 7 Ağustos 2019’da oldu. Abdullah Öcalan’ın ailesiyle yüz yüze görüştüğü en son tarih 3 Mart 2020 olurken, en son telefon görüşmesi ise 25 Mart 2021 tarihinde kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı ve yarıda kesilen görüşme oldu. Bu tarihten sonra Abdullah Öcalan’dan haber alınamadı.
551 cevapsız başvuru
İmralı’da uluslararası hukuk literatüründe “incommunicado” olarak geçen mutlak tecrit hali devam ederken, avukat ve ailelerin görüşme girişimleri de sürüyor. Asrın Hukuk Bürosu avukatları ile aileler, her hafta görüşme talebiyle hem Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı hem de İmralı Cezaevi Müdürlüğü’ne yeni başvurularda bulunuyor. Abdullah Öcalan ile son temasın sağlandığı 25 Mart 2021 tarihinden bu yana Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve İmralı Cezaevi’ne yapılan 381’ü avukat, 170’i aile olmak üzere toplam 551 başvuru yapıldı. Ancak yapılan tüm bu başvurular ya yanıtsız bırakıldı ya da gerekçesi belirtilmeyen “disiplin cezaları” ile reddedildi.
İmralı’da mutlak iletişimsizlik hali devam ederken Asrın Hukuk Bürosu, müvekkilleri PKK Lideri Abdullah Öcalan için Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’ne (CPT) yeni bir başvuruda bulundu. 1 Şubat-30 Nisan 2024 tarihlerini kapsayan gelişmelere yer verilen raporda, avukatlar kötü muamele koşulları ile haber alamama halini ortadan kaldıracak prosedürlerin işletilmesini istedi.
Bakanlığa göre tecrit yokmuş
Yine Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, aile ve avukat ziyaretlerinin yapılması için 7 Aralık 2023’te Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na (İHİK) başvurdu. Adalet Bakanlığı’na bağlı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, başvuru üzerine verdiği yanıtta, kendisinden 38 aydır haber alınamayan Abdullah Öcalan’ın haklarından faydalandığını ve tecridin olmadığını iddia etti.
Yasak bitmeden yasak!
Bakanlığın yanıtından kısa bir süre sonra Abdullah Öcalan ile Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım hakkında Bursa İnfaz Hakimliği tarafından 28 Mart’ta “disiplin cezası” gerekçesiyle 3 aylık yeni bir aile görüş yasağı verildiği ortaya çıktı. Kararın 12 Nisan’da kesinleştiği öğrenildi. İmralı’ya dair görüşme engeli sadece bununla da sınırlı kalmadı. Yine bu sürecin devamında 3 Mayıs’ta Bursa İnfaz Hakimliği tarafından Abdullah Öcalan ile diğer 3 tutsak hakkında 6 aylık yeni bir avukat görüş yasağı verildiği öğrenildi. Yasağın gerekçesi hakkında avukatlara herhangi bir bilgi verilmedi.
Karara dair yapılan itirazlar reddedildi. Avukatların, verilen yasak kararına karşı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulunacağı öğrenildi.
Uluslararası kurumlara baskı
Milletvekili, yazar, sendikacı, gazeteci ve akademisyenlerin de içerisinde yer aldığı Peace in Kurdistan (Kurdistan için Barış İnisiyatifi), Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin son bulması ve Avrupa İşkenceyi Önlenme Komitesi’nin (CPT) İmralı Cezaevi’ne heyet göndermesi için CPT’ye mektup yazdı. CPT Başkanı Alan Mitchell’e “acil ve derhal dikkate alınması gereken bir çağrı” başlığı ile gönderilen mektupta, PKK Lideri Öcalan’dan 3 yıldır hiçbir haber alınamadığına dikkat çekildi. Mektupta, Türkiye’nin bu süreçte İmralı Adası’nı “yüzen bir tabuta” dönüştürmeye çalıştığı vurgulandı.
Haber: İbrahim Irmak / MA