HDP Mardin Milletvekili ve aynı zamanda PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatı olan Ebru Günay, Öcalan üzerindeki tecride ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 15 Şubat 1999’dan bu yana İmralı Adası’nda OHAL sisteminin uygulandığını ifade eden Günay, 15 Temmuz darbe girişimi ardından ilan edilen OHAL ile sistemin tüm ülkeye yayıldığını söyledi.
İmralı’daki uygulamaların OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lerle yasal düzenlemelere kavuşturulduğunu belirten Günay, “OHAL uygulanmadan önce İmralı Adası, İmralı rejimi içerisindeki o de facto uygulamaların başında avukat görüş yasağı, aile görüşünün sınırlandırılması veya yapılmaması, açık görüşün yapılıp yapılmaması, yine avukat görüşlerinin kayıt altına alınması gibi uygulamalar vardı. 2016’dan sonra bazı şeylerin öyle tesadüf olmadığı, bir yerde denendikten sonra yayılmaya başladığını çok somut gördük” dedi. Öcalan üzerinde sürdürülen avukat ve aile görüşü yasağına dikkat çeken Günay, “Darbe öncesi süreçte fiili olarak engellenen ve hiçbir dayanağı olmayan hava muhalefeti veya ‘koster bozuk’ gerekçelerine dayandırılan bir avukat görüş yasağı vardı.
Sonraki süreçte İmralı heyetinin görüşmelerinin kesilmesiyle birlikte daha politik farklı gerekçelerle yapılan bir görüşme yasağı vardı. OHAL’in ilan edilmesinden sonra ilk icraat Bursa İnfaz Hakimliği’nin aldığı yasak kararı var. Buna ilişkin avukatları olarak her türlü girişimde bulunmamıza rağmen maalesef sonuç alamadık” şeklinde konuştu. “OHAL’in kaldırılmasıyla süresiz görüş yasağı kaldırılacak mı?” diye soran Günay, “Sayın Öcalan ile görüşmenin sağlanması, iktidarın Kürt sorununa ve Sayın Öcalan’a yaklaşımıyla ilgilidir. Hükümet gerçekten Kürt sorununu çözmek istemeyen, bu sorunu görmezden gelen mantığıyla hareket ediyor” dedi.
VAN