İmralı’daki mutlak tecrit devam ederken PKK Lideri Abdullah Öcalan için yapılan 538 görüş başvurusu sonuçsuz kaldı
İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan haber alamama hali 38’inci ayına girdi. Abdullah Öcalan, 2019 yılında avukatlarıyla 5 görüşme gerçekleştirebildi. En son görüşme tarihi, 7 Ağustos 2019’da oldu.
Öcalan’ın ailesiyle yüz yüze görüştüğü en son tarih ise, 3 Mart 2020. Yüz yüze görüşmeler daha sonra engellendi. Öcalan, son olarak 25 Mart 2021 tarihinde kardeşi Mehmet Öcalan ile kesintili telefon görüşmesi yaptı. Bu tarihten sonra Öcalan’dan haber alınamadı.
İmralı’daki bu iletişimsizlik hali, uluslararası hukuk literatüründe ‘incommunicado’ olarak nitelendiriliyor.
538 başvuru sonuçsuz kaldı
Asrın Hukuk Bürosu avukatları, her hafta görüşme talebiyle hem Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı hem de İmralı Cezaevi Müdürlüğü’ne yeni başvurularda bulunuyor. Abdullah Öcalan ile son temasın sağlandığı 25 Mart 2021 tarihinden bu yana savcılık ve cezaevine 373’ü avukat, 165’i aile olmak üzere toplam 538 başvuru yapıldı. Ancak tüm bu başvurular ya yanıtsız bırakıldı ya da gerekçesi belirtilmeyen ‘disiplin’ adı altında verilen cezalar gerekçe gösterilerek reddedildi.
Açlık grevleri boykota dönüştü
İmralı’daki mutlak tecrit devam ederken, Kürtler ve dostları 10 Ekim 2023’te ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm’ şiarıyla küresel bir kampanyanın startını verdi. Bu kapsamda Türkiye ve Kurdistan’da bulunan cezaevlerindeki siyasi tutsaklar, 27 Kasım 2023’te dönüşümlü açlık grevi eylemi başlattı. Tutsaklar, PKK Liderinin doğum günü olan 4 Nisan itibariyle eylemlerini farklı bir aşamaya taşıdı. Tutsaklar, açlık grevi eylemini sonlandırarak, mahkemeleri boykot edip telefon ve aile görüşüne çıkmama kararı aldı. Söz konusu eylem halen tüm cezaevlerinde devam ediyor.
Tutsak yakınlarının birçok kentte başlattığı Adalet Nöbeti eylemleri sona erdi. Ancak bu eylemin de önümüzdeki günlerde farklı şekilde devam etmesi bekleniyor.
‘Özgürlük’ eylemleri devam ediyor
Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için bu ay içerisinde de çeşitli eylem ve etkinlikler yapıldı. Öcalan’ın 75’inci yaş günü olan 4 Nisan’da Riha’nın Xelfeti (Halfeti) ilçesine bağlı Amara Mahallesi’nde ‘Özgürlük için Amara’ya’ şiarıyla bir yürüyüş gerçekleştirdi. Aynı hafta içerisinde Türkiye ve Kurdistan’ın birçok kentinde 75 fidan dikimi gerçekleştirilerek Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü talep edildi.
Kadınlar, 4 Nisan’da Avrupa’nın birçok yerinde Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) öncülüğünde ‘Bin Kadın, Tek Ses’ adlı bir etkinlik başlattı. Kadınlar, Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin kendi yaşamlarına nasıl etki ettiğine dair videolar çekerek anlattı. Kadınlar, 19 Nisan’da ise Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’ne (CPT) Abdullah Öcalan için 4 ay sürecek bir mektup gönderme kampanyası başlattı.
3 bin kişiden oturma eylemi
Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E), Avrupa’daki demokratik kurumlar, enternasyonalist gruplar ve dünyaca tanınmış isimler, 15-19 Nisan tarihleri arasında Fransa’nın Strasbourg kentinde bulunan CPT ve Avrupa Konseyi (AK) önünde 3 bin kişiyle 5 günlük oturma eylemi gerçekleştirdi.
Aile ve avukatlar CPT ile görüştü
18 Nisan’da da Abdullah Öcalan’ın yeğeni olan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Riha Milletvekili Ömer Öcalan ile Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Özgür Faik Erol, CPT yetkilileriyle görüştü.
Kaynak: MA