Asrın Hukuk Bürosu, 11 aydır haber alamadıkları müvekkilleri PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın durumuna ilişkin BM İşkence Özel Raportörüne başvuruda bulunarak, “Acil eylem” çağrısı yaptı. İmralı Cezaevi’nde tutulan müvekkilleri PKK Lideri Abdullah Öcalan ile tutuklu Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş için 3 Şubat tarihinde yapılan başvuruda İmralı’da tutulan müvekkilleri durumuna dikkati çekildi.
Başvuruda müvekkilleriyle 25 Mart’tan bu yana haber alamadıklarını ifade eden avukatlar, haber alma talebiyle bu süreçte yaptıkları başvuruları sıraladı. Başvuruda ayrıca CPT’nin daha önce İmralı’ya yaptığı ziyaretler sonucu hazırladığı raporlara da yer veren avukatlar, haber alınamama durumuna ilişkin BM İnsan Hakları Komitesi’nin daha önce verdiği kararlara da atıf yapıldı. Avukatlar başvurunun devamında BM Medeni Haklar Sözleşmesi’nin işkence ve kötü muamele yasağını düzenleyen 7 ve 10’uncu maddelerine de vurgu yaparak, BM İşkence Özel Raportörünün harekete geçmesi için “Acil eylem” çağrısında bulundu.
Yanıtsız başvurular
Uluslararası komployla Türkiye’ye getirildiği 15 Şubat 1999’dan bu yana İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde ağır tecrit altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan 10 aydır haber alınamıyor. Aile ve avukatların 1999’dan 2016 yılına kadar yaptığı görüş başvuruları, “hava muhalefeti”, “gemi bozuk”, “koster bozuk”; bu tarihten 2019 yılına kadar yaptıkları başvurular ise 3 aylık aile, 6 aylık avukat görüş yasağı gerekçeleriyle sık sık reddedilirken 2019 yılından sonra yapılan başvurulara ise olumlu ya da olumsuz yanıt verilmiyor. İmralı’da tutulduğu süre boyunca ilk kez 27 Nisan 2020’de telefon görüş hakkını kullanabilen Öcalan, sağlık ve güvenlik koşullarıyla ilgili kaygılar üzerine ikinci kez 25 Mart 2021’de kardeşi Mehmet Öcalan’la yine telefonla görüşme sağlayabildi. Ancak Mehmet Öcalan, bu görüşmenin yarıda kesildiğini duyurdu. Yarıda kesilen telefon görüşmesinden sonra 10 aydır Öcalan’dan haber alınamıyor.
HSK’ye şikayet, CTP’ye başvuru
Avukatlar, başvurularını yanıtsız bırakan hakim ve savcılar hakkında “görevi kötüye kullanmak suretiyle yasaya aykırı olarak hak kullanımını engellediği” nedeniyle 24 Aralık’ta Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikayette bulundu. Asrın Hukuk Bürosu, son olarak Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’ne (CPT) başvuruda bulunarak, İmralı Adası’nda 25 Mart’tan bu yana haber alamama durumuna dikkat çekti. İmralı’da yaşananları “İşkence ve kötü muamele” olarak tanımlayan avukatlar, bu uygulamaların son bulmasını ve derhal İmralı Cezaevi’ne ziyaret gerçekleştirilmesini istedi.
İSTANBUL