Çorlu’da yolcu treninin raydan çıkması sonucu meydana gelen kazanın zeminin güçlendirilmemesinden kaynaklandığını belirten İMO Genel Başkanı Cemal Gökçe, “Hata yapanlar kanun önünde gerekli cezayı almıyorlar” dedi. Kaza ile ilgili getirilen yayın yasağını değerlendiren Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü Hakkı Boltan yayın yasaklarının iktidarın temel politikası olduğunu ifade etti.
Kapıkule-Halkalı seferini yapan yolcu treninin Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi yakınlarında 5 vagonun raydan çıkarak devrilmesi sonucu yaşanan kazada 24 kişi yaşamını yitirirken, 318 kişi ise yaralandı. Yaşanan bu kazanın ardından gözler kazanın oluşmasına neden olan muhtemel ihmallere çevrilirken, Türkiye’de gerçekleşen tren kazalarında bugüne kadar çok sayıda kişi hayatını kaybetti ya da yaralandı.
‘Sonuca göre hüküm verdiler’
Yaşanan son tren kazasının çok sayıda tren kazasında olduğu gibi yine nedeninin yağmura bağlandığını belirten İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Genel Başkanı Cemal Gökçe, “İlk resmî açıklamalar ölümlü kazanın nedenini yine yağmura bağladılar! Her afet sonrası ifade edildiği gibi konunun özünü unutup sonucuna göre hüküm verdiler” dedi.
‘Kontrol yapılmamış’
Trenin geçmiş olduğu tarlanın son derece gevşek bir zemine sahip olduğunu belirterek, “Yol üst yapısının oturduğu alt yapıda yeterli zemin iyileştirilmesi yapılmış mıdır?” diye soran Gökçe, çekilen fotoğrafların zemin güçlendirilmesinin yapılmadığını gösterdiğini söyledi. “Bu tür zeminlerin yağmurlara fazlaca direnemeyeceği teknik olarak bilinmesine rağmen, yağmur sonrası öncelikli risk taşıyan yerler, tren geçmeden önce kontrol edilmiş midir?” sorusunu da soran Gökçe, “Rayların oturduğu beton balastların altı boşaldığına ve bu boşalmanın kazaya neden olduğu çekilen fotoğraflardan anlaşıldığına göre, demiryolu hattının riskli yerlerinde herhangi bir kontrol yapılmamış gibi bir izlenim yaratıyor insanda” şeklinde konuştu.
‘Projelendirme durumuna bakmak gerekir’
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna da, “İlk defa yağmur yağıyor ve böyle bir şey oluyor değil. Burada bir de rutin kontrollerin yapılaması lazım. O rutin kontrollerin yapılmamasından dolayı kazanın olduğunu tahmin ediyoruz. Ama bunu projelendirme durumuna da bakmak gerekir” dedi.
‘Malzemelerin yağmurdan etkilenmemesi gerekir’
TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç da tren raylarının altına yapılan dolguda yanlışlığın olduğunu belirterek, “Yağmur yağdığında rayların altına döşenen malzemenin yağmurdan etkilenmemesi gerekiyor. Toprak dolguyla zemini doldurursanız bir süre sonra aşırı yağış toprağı doyurduğunda dolayısıyla çökme meydana gelir. Ama raylı sistemlerde, ray altına döşenen malzemeler yağmurdan etkilenmemesi gerekir. Malzeme, yağan yağmuru ızgara gibi geçiren, ama çökmeyi engelleyen bir malzeme olmalıdır” diye konuştu. Rayları döşeyen yüklenici firmanın yeteri kadar denetlenmemiş olabileceğini sözlerine ekleyen Kılıç, “Yeteri kadar denetim olsaydı çökme meydana gelmezdi. Öyle rastgele bir dolguyla geçiştirilemez. O anlamda standartlara uygun malzemelerin kullanıldığı konusunda şüphelerimiz var” diye konuştu.
‘Sorumlular gerekli cezayı almıyor’
Tren kazalarında meydana gelen ölümlere değinen Kılıç, şöyle devam etti: “En son Pamukova kazasında da kimse ceza almadan, sorumluların hepsi serbest bırakıldı. Maalesef bizi yönetenler yaptıkları hataları kanun önünde yeteri kadar gerekli cezayı almıyorlar ve bu hatalar da devam ediyor. Geçmişte yaşanan kazaların sorumluları cezalandırılmış olsaydı. Bu kadar cesaretli davranamazlardı.” Kılıç, hükümetin yeteri kadar denetim ve soruşturma yapması durumunda bu tür kazaların asgari düzeye ineceğini ifade etti.
‘Yayın yasakları iktidarın temel politikasıdır’
Kaza ile ilgili getirilen geçici yayın yasağını değerlendiren Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü Hakkı Boltan, “Meydana gelen kazada çok ciddi kayıplar, büyük ihmaller ve suçlular var. Bu kazada birinci dereceden iktidar sorumlu görünmemesi için yayın yasağı getirildi” dedi. Yayın yasaklarının iktidarın temel politikası olduğunu dile getiren Boltan, “Aslında OHAL, KHK’lar ve tek tipe dayalı iktidar yönetimi hepsi halkın bir şeyler öğrenmemesi için çaba gösterdikleri ve basına yönelik gösterdikleri uygulamalardır. Bu da onlardan bir tanesidir” diye konuştu. 192 gazetecinin cezaevinde olmasını hatırlatan Boltan, gazetecilerin tutuklu olmasının nedeni bu tür olayların kamuoyuna ulaşmasının engellemesi olduğunu söyledi.
Türkiye’de şimdiye kadar meydana gelen ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği bazı tren kazaları şu şekilde:
7 Ekim 1945’te Erzincan Bağıştan’da iki yolcu treninin çarpışmasıyla 40 kişi öldü, 40 kişi de yaralandı.
9 Ekim 1948’de Ankara’da bir yolcu treninin raydan çıkması sonucunda 38 kişi öldü, 103 kişi de yaralandı.
17 Mayıs 1952’de Niğde Ulukışla’da yolcu treni raydan çıktı 31 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.
20 Ekim 1957’de İstanbul Yarımburgaz’da iki yolcu treni çarpıştı, 95 kişi öldü, 150 kişi yaralandı.
30 Nisan 1961’de İstanbul, Kartal, Cevizli’de iki yolcu treninin çarpışması sonucunda 15 kişi öldü, 70 kişi yaralandı.
31 Ekim 1972’de Konya’dan İstanbul’a giden bir yolcu treni Eskişehir’de bir yük trenine çarptı. Kazada 38 yolcu hayatını kaybetti, 45’i ağır 90 kişi yaralandı.
5 Ocak 1979’da Ankara, Esenkent’de (Sincan) Anadolu Ekspresi Boğaziçi Ekspresine çarptı, 20 kişi öldü, 136 kişi yaralandı.
9 Ocak 1979’da Ankara, Behiçbey mevkiinde iki banliyö treni çarpıştı; 32 ölü, 81 yaralı.
3 Mayıs 1980’de İzmit’te 2 yolcu treni çarpıştı; 17 ölü, 25 yaralı.
7 Haziran 1980’de Kayseri’de bir yük treniyle Van Gölü Ekspresi’nin çarpışması sonucu 25 kişi öldü.
4 Mart 1990’de Polatlı’da iki yolcu treni çarpıştı: 2 ölü, 49 yaralı.
1992’de Muş’ta rayların sökülmesi nedeniyle tren nehre düştü: 5 ölü, 41 yaralı.
1995’de Ulukışla’da ray otobüsü yük vagonlarına çarptı: 3 ölü, 30 yaralı.
1998’de Eskişehir’de Başkent Ekspresi raydan çıktı: 2 ölü, 18 yaralı.
2002’de Temelli’de yolcu treni raydan çıktı: 1 ölü, 8 yaralı.
22 Temmuz 2004’te Hükümetin hızlandırılmış tren projesi faciaya yol açtı. İstanbul-Ankara seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu Ekspresi, Sakarya Pamukova Mekece yakınlarında kaza yaptı. 41 ölü, 89 yaralı.”
Kaynak: MA