Salgınla birlikte küresel ekonomide çöküş sürerken, İMF’den tablo daha da kötü olacak uyarsında bulundu
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Bratislava merkezli think-tank kuruluşu GLOBSEC tarafından düzenlenen, “Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sonrası dönemde mali istikrar ve toparlanmada IMF’nin rolü” konulu telekonferans etkinliğinde küresel.
170 ülke gerileyecek
İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana hiçbir krizin Kovid-19 gibi küresel olmadığını belirten Georgieva, Avrupa ülkelerinin de aralarında bulunduğu 170 ülke ekonomisinin bu yılı daha düşük kişi başına düşen milli gelirle tamamlayacağını dile getirdi. Georgieva, ekonominin ani şekilde durması üzerine hükümetler, merkez bankalarının hızlıca önlemler aldığını anımsatarak, büyük bir likidite artışı olduğunu ve mali önlemlerin tutarının 10 trilyon doları bulduğunu belirtti.
Yüzde 3 daralma olacak
Nisan’da yayımlanan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda ülke ekonomilerine yönelik beklentilerini açıkladıklarını belirten Georgieva, dünya ekonomisinin yüzde 3 daralacağını öngördüklerini hatırlatarak, “Bir sonraki tahminlerimizi haziranda yapacağız ve ne yazık ki daha kötü olacak. Ülkelerin birçoğuna ilişkin tahminlerimizi aşağı yönlü revize ederken, az sayıda ülke için yukarı yönlü revizyon yapacağız” dedi.
Açıklama 24 Haziran’da
Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun Nisan 2020 sayısını “Büyük Tecrit” başlığı ile yayınlayan IMF, küresel ekonomik büyüme tahminini bu yıl için yüzde 3.3’ten yüzde eksi 3’e düşürmüş, gelecek yıla ilişkin küresel ekonomik büyüme tahminini ise 3.4’ten 5.8’e yükseltmişti. IMF’nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’na ilişkin güncellemesini 24 Haziran’da açıklaması bekleniyor.
S&P: İslami finansı dönüştürmek için fırsat
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), koronavirüs salgınının İslami finansı dönüştürmek için bir fırsat sunduğunu belirterek, küresel İslami finans endüstrisinin 2020-2021 döneminde yavaş bir şekilde büyümeye devam edeceğini açıkladı. Patronlar Dünyası’nda yer alan habere göre, yapılan açıklamada salgınına karşı alınan önlemler nedeniyle önemli İslami finans ekonomilerinde büyük yavaşlama ve 2021’de ılımlı bir toparlanma beklendiği kaydedildi. Açıklamada, daha dinamik sukuk piyasasının desteğiyle 2019’da güçlü bir performans gösteren küresel İslami finans endüstrisinin 2020- 2021 döneminde büyümeye yavaş bir şekilde geri döneceği aktarıldı.
EKONOMİ SERVİSİ