HDP’nin ‘imar aflarının neden olduğu sonuçların araştırılması’ için verdiği önergenin Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi önerisi, AKP-MHP oylarıyla reddedildi
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grubu, Meclis Başkanlığı’na imar aflarının neden olduğu sonuçların araştırılması amacıyla önerge sundu. HDP, önergesinin Meclis Genel Kurulu’nda bugün görüşülmesini önerdi.
Öneri üzerine söz alan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Mereş merkezli depremlerin yıkıcı etkisine dikkat çekerek, “Bu yıkımın en önemli nedenlerinden biri, denetimsiz bir şekilde yapı kayıt belgesi verilen ve imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olarak inşa edilen denetimsiz ve kaçak binalardır. Depremin yaşandığı illerde imar affından faydalanma oranının çok yüksek olduğunu görüyoruz. İmar affı, baştan beri aslında bir cinayetti, bir cinayetin altına imza atmaktı bu karar yanlıştı. Şimdiden sonra elbette yapı denetimi başta olmak üzere bu konuda önemli bir biçimde adımlar atılmalı” dedi.
Meclis’te kurulan Deprem Komisyonu’nun doğru düzgün sonuca dayalı bir çalışma yürütmediğine dikkati çeken Hatimoğulları, “Bu iktidar henüz şunu açıklamış değildir; depremzedelere evler nasıl yapılacak, nasıl verilecek bu evler? İş yeri yıkılanların iş yerleri imar edilecek mi? Ücretsiz bir biçimde evler ve iş yerleri deprem mağdurlarına verilecek mi? İşte deprem mağdurlarının en büyük beklentisi, bu konuyla ilgili ciddi bir açıklamanın yapılmasıdır. Ama bu iktidar, bu açıklamayı yapmadı. Buradan ben, deprem bölgesinde bulunan bütün yurttaşlarımıza sesleniyorum; bu iktidarın yapmadığını, 14 Mayıs’ta bu iktidarı göndererek bizler yapacağız ve bizler, bu yaraları en derinden hissedenler olarak bu yaraların sarılması için elimizden gelen bütün çabayı sergileyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Deprem bölgelerindeki enkaz kaldırma çalışmalarına ve sağlık sorunlarına değinen Hatimoğulları, “Enkaz kaldırılırken enkazı kaldırma biçimi zaten çok ciddi bir biçimde bir sağlık sorunu oluşturmuş durumda. Enkaz kaldırılırken kalkan tozların engellenmesi için sulama yapılmıyor. Sadece televizyonlardaki görünen görüntülerde sulama yapıldığına tanık oluyoruz. Esasen hiçbir biçimde bir sulama yapılmadan enkaz kaldırıldığı için ve sadece o değil, enkaz yaşam alanlarında, içinde olduğumuz mahallelerde içme suyumuzun geçtiği, boruların geçtiği yerin dibine döküldüğü için hâlâ çok ciddi ve çok büyük bir tehlike arz etmeye devam ediyor” diye belirtti.
335 bin haneye imar affı
Söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili Ulaş Karasu da depremden etkilenen 11 ilde toplam 335 bin hanenin imar affı kapsamına alınmış olduğunu ifade etti. Karasu devamla, “Kaba bir hesapla 1,5 milyon vatandaşımızın yaşadığı bu yapılar, bir anda denetimsiz, güvencesiz şekilde ruhsatlandırıldı ve vatandaşlarımız kaderine terk edildi. İmar affı bir seçim yatırımı olarak ortaya çıktı. Hem imar affından milyarlar kazanıldı hem de reklam filminde oynayan yandaşlar ihya edildi. Şimdi o yandaşlar, hâlâ iktidar yalakalığı yapmaya devam ediyorlar” şeklinde konuştu.
HDP’nin önerisi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
ANKARA