Uyku temel ihtiyaçlarımızdan biri olmasına karşılık uyku öncesindeki süreç birçok anne-baba için çatışmaların yaşanabileceği bir zaman dilimidir. Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da uyku ve uyku öncesindeki sorunlar duygusal problemlerle yakından ilgili olabilir. Bebeklik döneminde çocuğun ihtiyaçlarına cevap verebilmek, çocuğa gözlerini açtığı andan itibaren dünyada güvenli bir ortam sunmak çok önemli. Her çocuğun uyku süresi ve uyku düzeni birbirinden farklıdır. Çocuklarda uykuya dair problemler de çeşitlilik gösterir. Bunlardan biri de okul öncesi çocuklarının kendi başına değil anne babalarıyla uyumak istemesidir. 2-3 yaşlarındaki bir çocuğa tek başına uyuma alışkanlığı kazandırılması öncelikli olarak sabır, tutarlılık ve kararlılık gerektiren bir dönemdir. Çocuklar anneleriyle birlikte değil yalnız uyumayı öğrenmesi çocuğun sağlığı açısından önemli. Çocuğun anne ile uyumaya devam etmesi çocukta olumsuz etkileri neden oluyor. Yatakları ayırma meselesinin en geç 4- 5 yaş aralığında çözülmesi gerekiyor. Çocuk için kendi yatağında uyuyabilmek, çocukların kişilik gelişimleri açısından kazanılması gereken bir alışkanlıktır. Bu kimi anneler için çok zorlayıcı olabilir ancak çocuğun sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için çok gerekli olduğunu unutulmamalıdır. Bunun için bazı çözüm önerilerini okurlarımız için derledik.
Ağlamalara karşı sakin olmalı
Çocuğu ikna etmek için, “Çocuklar kendi yataklarında uyurlar. Senin de kendi yatağında uyuyabilecek kadar büyüdüğünü düşünüyoruz. Alışana kadar sana yardım edeceğiz” gibi yaklaşımlar alışma sürecini hızlandıracaktır. Düzen değişikliğini uygulamada tutarlı olmaya çalışın. Gözyaşları, çığlıklar ve ağlamalarda sakinliğinizi korumanız ve yeni düzene sadık kalmanız önemli olacaktır.
Yatağında olduğunu görmeli
Çocuğunuz eğer sizin yanınızda uyursa ve uyandığında kendisini kendi yatağında ve yalnız başına bulursa bu kendisinde kafa karışıklığına sebep olabilir, bu da uykuya dalmakta güçlük çekmesine ve kaygı yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle çocuğunuz uyurken değil uyanıkken onu kendi yatağına götürmeniz daha doğru bir tutum olacaktır. Uykuya dalarken çocuğunuzun saçlarını okşamak, elini tutmak, yanında bir süre kalıp onunla küçük bir sohbet edebilir, masal okuyabilir, ona hikaye anlatmak onun açısından rahatlatıcı olacak, uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır. Yalnız uykuya dalmayı reddettiğinde veya gece yarısı yanınıza geldiğinde, ihtiyacı olan güveni ve duygusal desteği yanına yatmadan verin. Bu gibi durumlarda onun yatağına yatmamaya dikkat edin. Bu geçiş sürecinde çocuğunuza zaman tanıyın. Her çocuğun değişiklikleri kabul etme süresi farklıdır. Cesaretlendirin ve yeni kuralları hatırlatın. Önceki gecede gözlemlediğiniz gelişmeleri onunla paylaşın.
HABER MERKEZİ