WHO, Türkiye’deki vaka artışının altını çizerken,sayılarda erken düşüşün şüpheli olabileceği bildiriliyor
Salgınla ilgili verilerde günlük vaka sayısı hala ciddi boyutlarda olduğu halde iktidar, ekonomide çarkların durmaması için önlemleri gevşetmeye hazırlanıyor. 1 Haziran’dan sonra turizm dahil her alanda ‘normalleşme’ adımları planlanıyor, hayat neredeye salgın öncesi gibi planlanıyor. Buna karşın bilim insanları kaygılı. Vaka sayısı son günlerde bin civarı seyretse de oran aynı seyirde gitmiyor. Yapılan teste oranla vaka oranının neredeyse iki kat arttığı gözlenirken, 13 gün içinde uygulanan toplam 8 günlük sokağa çıkma yasağına rağmen de vaka sayısında düşüş yaşanmadı. Hatta teste oranla vaka sayısına bakılırsa 23 Mayıs’tan önceki güne kadar neredeyse 2 kat bir artış oldu.
WHO: Türkiye ilk beşte
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge de, düzenlediği basın toplantısında, son 2 haftada Avrupa’da kümülatif olarak vaka sayısını en çok artıran 5 ülke arasında Türkiye’yi de saydı. Son 14 gün içerisinde Avrupa bölgesindeki vaka sayısının yüzde 15 arttığını açıklayan Dr. Kluge, “Avrupa’daki vaka sayısı küresel vakaların yüzde 38’ine denk geliyor ve Avrupa’daki ölümler dünya çapındaki ölümlerin yüzde 50’sine denk geliyor” ifadesini kullandı. Sürü bağışıklığını “çok tehlikeli bir hesap” diye nitelendiren Kluge, “Sosyal kısıtlamaların gevşetilmesi ve ekonomilerin tekrar canlandırılması ile ilgili olarak acele edilmemesi gerektiğini belirterek, “İnsansız ekonomi yoktur. Kovid-19’un yayılması kontrol altına alınmadan ekonomik toparlanma olamaz” diye konuştu.
Hızlı düşüş risklidir
Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise “Ben 10’lu rakamların altına 4-6 haftada ineceğimizi, maskeyi ve mesafeyi bırakmanın 4-6 aydan daha sonraki dönemde olacağını tahmin ediyorum” dedi. Ceyhan, “Açıkçası vaka sayılarının yavaş inmesi her zaman daha güvenli ortamdır. Bu sizin vakaları yeteri kadar etkinlikle taradığınızı ve tespit ettiğinizi gösterir. Siz bir haftada, iki haftada 10’un altında sayılara inerseniz ‘bazı vakaları atlıyorsunuz’ anlamına gelir. Direnç zaten salgının doğasında olan bir şey” dedi.