AKP’nin gözdelerinden olan Nurol Holding’e bağlı TÜMAD madencilik, Esan Eczacıbaşı’dan devraldığı altın madeni sahasında daha önce alınmış olan alanı yeni ÇED’le 12 kat arttırmak için Bakanlığa başvurdu
Nurol Holding’e bağlı TÜMAD madencilik Lapseki’ye 2014 yılında adım atarak 2017 yılından itibaren siyanürlü liç yöntemiyle altın ve gümüş elde etmeye başladı. Diğer yandan aynı işlemi Balıkesir’in İvrindi İlçesi’nde de sürdüren TÜMAD en son Lapseki’de Esan Eczacıbaşı’nın altın madenini de alarak büyümeye devam ediyor. Kaz Dağları ekosistemi içinde yer alan Lapseki ormanları her geçen gün katliama uğrayarak küçülmeye devam ediyor. Diğer yandan Erzincan İliç’te yaşanan siyanür felaketi Lapseki’de içme suyu barajının hemen yakınında bulunan siyanür işleme ve atık havuzları büyük bir tehdit olarak büyümeye çalışıyor.
Bentonit’ten altın madenine
ESAN Eczacıbaşı söz konusu ruhsat kapsamında 5,33 hektarlık bir alanda “bentonit” madeni için 8 Şubat 2013 tarihinde “ÇED Gerekli Değildir” kararı alarak bölgedeki çalışmalarına başlarken sadece 2 gün sonra yani 11 Şubat 2013 tarihinde ise, söz konusu ruhsat kapsamında toplam büyüklüğü 2 bin 766 hektar olan alanda, Altın-Gümüş Madeni Ocağı için 34 hektarlık bölümü için “ÇED Olumlu” kararı almıştı. Tüm bu alanların TÜMAD’a devrolduğu, TÜMAD ise proje için kapasite artışı yapılarak, 34 hektar olan ÇED alanını 429 hektara çıkartmak amacıyla ÇED başvurusunda bulunduğu öğrenildi.
38,6 milyon ton kazı
Üretim miktarı, yılda 3 adet açık ocaktan 950 bin ton ve yeraltı galerilerinden 250 bin ton ile birlikte toplam 1 milyon 200 bin ton olarak belirlenen projede, yeni ÇED ile birlikte eklenmek istenen üretim miktarı 7,2 milyon ton cevher, 31,4 milyon ton pasa olmak üzere toplam kazı miktarı 38,6 milyon ton olacağı ifade ediliyor. Proje verilerine göre 1 ton cevherde 1,83 gram altın ve 1,85 gram gümüş olduğu belirtiliyor. Bu durumda elde edilmesi beklenen altın miktarı 13 ton, gümüş miktarı ise 13,32 ton olacağı iddiasında bulunulurken, cevher TÜMAD’ın yaklaşık 1,5 km mesafede bulunan Lapseki zenginleştirme tesisine götürülerek orada siyanürle ayrıştırmaya tabii tutulacak.
429 hektar orman katledilecek
Lapseki ve köylerine içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Bayramdere Barajı’na yakınlığı ile bilinen söz konusu projenin bölgedeki su kaynağını tehlikeye attığı ifade ediliyor. ÇED alanı, içme ve sulama suyu barajı olan Bayramdere Barajı’nın mutlak koruma alanına 680 metre mesafede iken, ÇED alanının 12,57 hektar alanı barajın orta mesafeli koruma alanında yer aldığı belirtiliyor. Genişletilmek istenen maden alanının tamamı ise ormanlık alanlar üstünde yer alıyor. Talep edilen ormanlık alanı için hazırlanan ÇED dosyasında alanın 34 hektardan 439 hektara yükseltilmesi sonucu yaklaşık 250 bin orman ağacı katliama uğrayacak.
Tepkiler gelişiyor
Geçtiğimiz günlerde Erzincan İliç’te yaşanan siyanür felaketi ne ilkti ne de son olacağa benziyor. İliç’te çok daha büyük felaketlere yol açması beklenen 60 milyon ton kapasiteli siyanür atık havuzunun kapasitesi 3 kat arttırılmak istenmesi ise sermaye taleplerini her koşulda kabul eden AKP’nin Lapseki’deki maden sahasının genişletilme talebini de kabul etmesi bekleniyor. Şirket tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişimi Bakanlığı’na yapılan başvuruya ise tepkiler ortaya çıkmaya başladı. Twitter üzerinden başlayan tepki sürecinin Ankara ve Lapseki’de devam etmesi bekleniyor.
EKOLOJİ SERVİSİ