İliç’te yaşanan siyanür faciasının üzerinden 6 gün geçmesine rağmen göçük altında kalan 9 işçiye hala ulaşılamadı. Faciaya neden olan maden şirketinin 222 milyon TL’lik vergi borcunun silindiği ortaya çıktı. Bölgeye gitmek isteyenler ise AKP tarafından engelleniyor
Erzîngan’ın İliç ilçesi Çöpler Bölgesi’nde 13 Şubat’ta yaşanan toprak kayması sonucu 9 kişi toprak altında kaldı. 9 kişiye 6 gündür ulaşılmazken, siyanürün maden bölgesinin 350 metre altında olduğu Fırat Nehri’ne karışma ihtimali bulunuyor. Fırat Havzası ve çevresinde birçok kent için tehlike oluşturan toprak kaymasında ihmali bulunanlara yönelik tepkiler de sürüyor.
Şirketin Türkiye’deki müdürü gözaltına alındı
Facianın ardından başlatılan soruşturma kapsamında aralarında maden ocağını işleten firmanın Kanadalı yöneticisinin de bulunduğu 6 kişi tutuklanmış, 2 kişi de serbest bırakılmıştı.
Bugün şirketin Türkiye’deki müdürü C.D’nin gözaltına alındığı duyuruldu.
AKP maden şirketinin vergi borcunu silmiş!
Öte yandan, Cumhuriyet Halk Parti Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Anagold Madenciliğin yüzde 80 ortağı olan SSR Mining’in silinen vergi, faiz ve ceza tutarının 222 milyon TL olduğunu açıkladı. Yavuzyılmaz ABD Federal Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun konuyla ilgili belgesini paylaştı.
Yavuzyılmaz paylaştığı bilgide bu borcun da silindiğini söyledi.
Yavuzyılmaz’ın X hesabından yaptığı açıklama şöyle:
“Yaparsa AK Parti yapar. Erzincan İliç’te felaket yaşanan altın madenini işleten Anagold Madenciliğin yüzde 80 ortağı olan, ABD Denver, Kanada Toronto merkezli SSR Mining’in 2023 yılı finansal tablolarına göre İliç’teki maden ocağıyla ilgili şirketin Türkiye’de silinen vergi, faiz ve ceza tutarı 7 milyon 218 bin dolar. Güncel kurla 222 Milyon TL. Kaynak: ABD Federal Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu.”
Ekolojistler durduruldu
Yaşanan facia sonrası Dêrsim’den yola çıkan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi ( DEM Parti) ve Munzur Çevre Derneği üyelerinin kentten çıkışına Tunceli Valiliği tarafından yasak getirilerek, engellenmişti. Dün akşam ise İstanbul’dan İliç’e gitmek isteyen ekolojistler, Sivas il sınırında Sivas Valiliği’nin yasak kararı gerekçe gösterilerek durduruldu.
‘Aç gözlü şirketler ile işbirlikçileri’
Licik’e gidişleri engellenen Munzur Çevre Derneği üyeleri yaşanan felakete karşı örgütlülük ve duyarlılık çağrısında bulundu. MA’dan Müjdat Can’a konuşan dernek yöneticilerinden Hasan Yüksek, madenin bir an önce kapatılması ve sorumluların yargılanması gerektiğini vurgulayarak, “Bu cinayettir. Bununla ilgili bütün ekoloji, çevre yapılarının güçlü bir örgütlülükle buna karşı duruş sergilemesi gerekiyor” diye konuştu.
Munzur Çevre Derneği Dersim Temsilcisi Yusuf Topçu, çevrede yaşanan felaketlerin ancak halkların örgütlülüğüyle engellenebileceğine dikkat çekti. Tüm uyarılarına rağmen, “aç gözlü” şirketlerin, ülkeyi yönetenlerin işbirliğiyle gerekli önlemleri almadığını belirten Topçu, “Hem Kanada hem Amerika şirketleri yerli işbirlikçi uşaklarıyla birlikte korkunç bir şekilde ülkenin 4 bir tarafına yayılarak, ülkeyi tamamen talan etme peşindeler. Bunun baş sorumluları bugün ki iktidardır. Onlar bunların işbirlikçileri. İliç’te yaşanana olaya, tüm bilimsel uyarılara rağmen herkes kulaklarını tıkadı, duymadı ve görmediler. Bu katliam bir şekilde ortaya çıktı ve yaşandı. Çevreye karşı duyarlı olan tüm kesimler, kurumlar, ‘Ben insanım’ diyen herkes bu noktada örgütlenmeli, mücadele etmeli, kesinlikle bu sömürücü şirketlere, tekelci burjuvaziye ödün vermemeli” diye belirtti.
Sendika başkanı işçiye ‘Şov yapma’ dedi
Anagold Madencilik’te yetkili sendika olan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Başkanı Hüseyin Gürbüz’ü protesto etti. Bir işçi Gürbüz’e, “Bizi göçüğün altında bıraktınız. Bizi köle ettiniz. Memleketimizde canımızı da, malımızı da köle etiniz. Amerikan insan da biz insan değil miyiz? Amerikan günlük saati 35 dolar da sen bizi 10 liraya saatini çalıştırmıyorsun” sözleriyle tepki gösterdi.
Gürbüz de işçiye, “Sen susma devam et… Madene ben mi sattım. Şov yapma” dedi.
GÜNCELLENİYOR…