Göz göre göre gelen İliç’teki siyanür faciasının üzerinden saatler geçmesine rağmen göçük altında kalan 9 işçiden hala haber yok. Bugün bölgeye gitmek isteyen DEM Parti ve İHD Dersim Şubesi yetkilileri ise valiliğin yasak kararı nedeniyle girişte durduruldu. 4 İHD’li gözaltına alındı
Türkiye’nin en büyük siyanür havuzunun bulunduğu Erzîngan (Erzincan) İliç’teki altın madeninde dün saat 14.28’de tonlarca toprak kaydı. Toprak altında kalan 9 işçiye halen ulaşılamadı. Yağmur yağması halinde siyanürün Fırat Nehri’ne karışmasından endişe ediliyor.
Erzîngan’ın İliç’teki siyanürlü altın madeni sahasında dün dinamitli çalışmaların da etkisiyle siyanür ve sülfürik asit dağı çöktü. Anagold Madencilik Sanati ve Ticaret A.Ş.’nin 2010 yılı aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Çöpler Madeni’nde 10 milyon metreküp toprak 200 metrelik yamaçtan aktı.
TMMOB: İşletme derhal kapatılmalıdır
İliç’teki siyanür faciasına ilişkin Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim kurulu açıklama yaptı.
Tüm bu süreçlerde madenin çevre ve insan sağlığı için büyük bir tehdit unsuru olduğunun defalarca belirtildiği ifade edilen açıklamada, yetkililerin ısrarla uyarıları dikkate almadığı vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bu yaşananların sorumlusu, faaliyeti yürütenler kadar yürümesine olanak sağlayan, izin verenler, ülkemiz kaynaklarının, doğamızın bir grup yabancı sermayenin çıkarları uğruna yağmalanmasına göz yumanlardır. İvedilikle sonuçlandırılması yasa ile zorunlu tutulan davaları sürüncemede bırakan, uzamasına neden olan, üzerinden yıllar geçmesine karşın halen yürütmenin durdurulması talebini dahi karara bağlayamayanlardır. Bir kez daha sesleniyoruz; madenlerimiz ulusal ve uluslararası sermaye gruplarının yağma alanı olmaktan çıkarılmalı, İliç’te yaşanan felaketin tüm sorumluları yargı karşısında hesap vermeli, tüm ÇED kararları kararı iptal edilmeli ve işletme derhal kapatılmadır.”
İçişleri Bakanı Yerlikaya’dan açıklama
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya işçilerinin yerini tespit etmeye başladıklarını açıkladı. Yerlikaya, işçilerin beşinin bir konteynerin içinde, üçünün bir araç içinde, bir şoförün de bir iş makinesi içinde olduğunu açıkladı.
Göçük altında kalan işçilerin isimleri belli oldu
Siyanür faciasının ardından göçük altında kalan 9 işçiden 7’sinin ismi açıklandı. Bu işçilerin; Şaban Yılmaz, Kenan Öz, İbrahim Keklik, Adnan Keklik, Hüseyin Kaya ve Ramazan Çimen olduğu belirtildi.
Dokuz işçiyi arama kurtarma çalışmaları ise yoğun yağmur altında sürüyor. Kayıp işçilerin yakınları da bölgede kendilerine ayrılan yerde çalışmaları uzaktan takip ediyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava sıcaklığının 8 derece olduğunu ve yağışın gün boyu devam edeceğini duyurdu.
İHD eşbaşkanları gözaltına alındı
Valilik yasağı nedeniyle Dersim’de Erzingan’a geçmek isteyen heyetin içerisinde olan 4 İHD’li polis tarafından gözaltına alındı
Tunceli Valiliği, Erzîngan’ın İliç ilçesinde altın çıkaran madende dün yaşanan toprak yakması nedeniyle Dêrsîm’den hareket eden Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İl Örgütü ile Dêrsim Çevre Derneği üyelerinin kentten çıkışını yasakladı. Erzîngan’a gitmek isteyen 4 İHD’li ise gözaltına alındı.
Konuya ilişkin bilgi veren DEM Parti Dêrsim İl Eşbaşkanı Özcan Gürtaş, il çıkışında durdurulduklarını belirterek, “Bize Erzincan Valiliğinin Erzincan’a giriş-çıkış yasağı kararını gerekçe gösterdiler. İliç’teki olay yerine kimsenin girmesine izin verilmeyeceğini belirttiler. Dêrsim’den çıkışta ve Erzincan’a girişe dair Tunceli ve Erzincan Valiliği kararlarını gerekçe gösterdiler. Gitmekte ısrar etmemiz durumunda müdahale edeceklerini söylediler” dedi.
Dêrsîm’den Erzîngan’a hareket eden ESP’liler Muti Köprüsü’nde, Munzur Çevre Derneği üyeleri ise Pilemûriye (Pülümür) girişinde durduruldu. Jandarma, ESP heyetine, Erzincan Valisinin kararı gerekçe gösterilerek “Sizin plakanız verildi, giremezsiniz” diye belirtti.
Yapılan görüşmelerin ardından ESP heyetinin kentte gidişine izin verildi. Munzur Çevre Derneği üyelerinin ise bekleyişi sürüyor.
Kentte inceleme yapmak isteyen İHD Dêrsim Şube Eş Başkanları Gürbüz Solmaz, Gönül Sonbahar ve üyeleri Nilüfer Akdağ ile Gökmen Yeşil gözaltına alındı.
İHD Dêrsim Şubesi, “Tunceli Valiliğinin İl idaresi kanunu kapsamında almış olduğu ‘Tunceli İlinden Erzincan İline Çıkışları Yasaklayan Karar’ kapsamında gözlatınla alınan İHD üye ve yöneticilerimiz derhal serbest bırakılarak İliç’e gitmelerine izin verilmesini ve bu yasak kararın kaldırılmasını talep ediyoruz” açıklaması yaptı.
Faciayla ilgili saha sorumlusuyla birlikte 4 gözaltı
Toprak altında kalan işçileri bulma çalışmaları sürerken saha sorumlusunun da aralarında bulunduğu 4 kişi gözaltına alındığı belirtildi.
Valilik İliç’e girişleri yasakladı: DEM Parti ve İHD durduruldu
Tunceli Valiliği, siyanür nedeniyle bölgeye giriş çıkışları yasakladı. Bugün Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi yöneticileri bölgeye girmek isterken engellendi. DEM Parti ve İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi yöneticileri arasında görüşmeler sürerken polis tarafından İliç’e gidişlerin yasak olduğu belirtiliyor.
Tunceli Valiliği tarafından yapılan açıklama şu şekilde: “5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 11/C maddesinde kapsamında Erzincan ilinde meydana gelen toprak kayması olayı ile ilgili eylem ve etkinlik düzenlemek amacıyla kişilerin ve araçlarının, ilimiz sınırları içerisinden Erzincan iline çıkışlarının 14.02.2024 günü saat: 00.01’den 18.02.2024 günü saat: 23.59’a kadar ilgili mevzuat çerçevesinde kısıtlanması kararı alınmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
İşçilere hala ulaşılamadı
Maden sahasında çalışan işçilerden 9’u tonlarca toprağın altında kaldı. Dün akşam saatlerinde başlatılan arama çalışmalarının ikinci gününde de henüz bir sonuca ulaşılamadı. Dün işçilerden biri birinin göçük altından kendi imkanlarıyla çıktığı belirtilmişti.
Öte yandan göçük altında kalan madencilerin yakınları da bölgeye gelmeye başlarken, kurtarma çalışmalarına katılan işçilerin eldivensiz ve hiçbir tedbir almadan çalıştığı görülmüş ve dijital medyada tepki toplamıştı.
Yerlikaya: Kütle 800 metre hareket etti
Cevherin konumlandırıldığı yığın İliç alanından yamaç üzerinde önce kayma ve sonra çok hızlı akma şeklinde bir kütle hareketi meydana geldiğini belirten İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Hareket yaklaşık 200 metre yüksekliğe sahip bir yamaç boyunca oldu. Kayan kütlenin toplam hacminin şimdilik hesaplarda 10 milyon metreküp olduğu, bu kütlenin de yaklaşık 800 metre kadar hareket ettiği ve hareket hızının ortalama saniyede 10 metre olduğu öngörülüyor” dedi.
Şiddetli yağış felaket demek
Meteoroloji 12’nci Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, ekiplerin aramalarını sürdürdüğü İliç’te bugün yağmur yağışı ve hava sıcaklığının 4 derece olması bekleniyor.
Uzmanlar, şiddetli yağış halinde kayan kütleyle birlikte büyük miktarda siyanürün Fırat Nehri’ne karışabileceğini, bu durumun ise bir doğa soykırımına yol açacağını belirtiyor.
Siyanür Fırat’a karışırsa yaşam biter
Yer Bilimci Prof. Dr. Süleyman Pampal, Habertürk’te verdiği demeçte, Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen toprak kaymasının, altın çıkarımı sırasında kullanılan zehirli siyanür ve diğer kimyasallarla işlem görmüş topraktan oluştuğunu belirtti. İşlem görmüş toprağın, dağ gibi üst üste yığıldığını ve bu yığının Fırat Nehri’ne 700-800 metre gibi çok yakın bir mesafede olduğunu anlatan Pampal, “Fırat’a karışması, bölgedeki tüm yaşamın sona ermesi anlamına gelir. Fırat’a ulaşmasının acilen önlenmesi gerekiyor; o vadinin önü kapatılmalıdır” çağrısında bulundu.
Şirket borsa derdine düştü
Altın madeni şirketi SSR Mining Inc.’in maden ocağındaki çökmeden sonra borsadaki yatırımcılara açıklama yaptığı öğrenildi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Çöpler madeninde büyük bir kayma sonucu operasyonlar askıya alındı. 13 Şubat 2024 sabahı, yaklaşık olarak EST saat 6:30’da meydana geldi ve Çöpler’deki tüm operasyonlar bu nedenle durdurulmuştur.”
Korumasız alana girenler siyanür tehdidi altında
Evrensel’e konuşan Maden mühendisi ve iş güvenliği uzmanı Aytekin Taşdemir, maden sahasına korumasız giren herkesin siyanür tehdidi altında olduğu uyarısında bulundu.
AFAD yetkililerinden kimyasal konusunda yetkin ve etkili personelin alana görevlendirileceğini tahmin ettiğini ifade eden Taşdemir, bölgede muhtemelen bu konuda yetkili 5-10 AFAD personeli olduğunu, 9 ilden sevk edilecek uzman personel sayısının ancak yaklaşık 100’e yakın olacağını söyledi. Özellikle alanda taşeron firmalar aracılığıyla çalışan işçilerinin iş güvenliklerinin yeterli olmayabileceğini vurgulayan Taşdemir, heyelan altında kalan, işçilerin iş makineleriyle çalıştığı alanın yaklaşık bin-iki bin futbol sahası büyüklüğünde olduğunu aktardı.
HABER MERKEZİ