İliç’te yaşanan siyanür faciasında toprak altında kalan 9 işçiye hala ulaşılamadı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tekrar kayma riski olduğunu belirtirken, kurtarma çalışmalarına katılan AFAD çalışanları, ‘Günlük kıyafetlerimizle arama kurtarma çalışmalarına katılıyoruz. Sahada herkes risk altında’ dedi
Erzîngan’ın İliç’te altın madenciliği yapan Anagold şirketine ait madende 13 Şubat’ta meydana gelen toprak kaymasında toprak altında kalan 9 işçiye hala ulaşılamadı. Toprak yığınlarının planlama doğrultusunda tahliyesi gerçekleştirilirken çalışmalarla ilgili CNN Türk televizyonuna bilgi veren İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, tekrar kayma riskinin olduğunu belirtti. Arama çalışmalarına katılan AFAD personeli ise teçhizat yokluğundan şikayet ederek, personelin huzursuz olduğunu ve sahaya girmek istemediği aktardı.
Risk sürüyor
Bağımsız Maden-İş Sendikası, önceki gece Anagold altın madeni bünyesinde 950’den fazla işçinin çalıştığı taşeron Çiftay şirketi, işçileri kısım kısım işbaşı yapmaya çağırdığını aktardı. İşçilerin önemli bir bölümünün kaldığı, maden sahasına görece daha uzak ve güvenli kamp alanı boşaltılarak işçiler şantiyedeki kamp alanına taşındı.
Sendikanın konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Çiftay şirketinin çalışmaları kapsamında olağan şartlar altında siyanürle doğrudan temas ettikleri bir nokta yok” ifadelerini kullandı.
Çiftay işçilerinin yaptıkları işin değiştirilerek siyanürlü toprağın sevkiyatında görevlendirildiği aktarılan açıklamada, “İşçilere bu işin son iş olduğu, siyanürlü toprak taşındıktan sonra çalışmaya devam etmeyecekleri söyleniyor. Üstelik 18 Şubat itibarıyla dahi alanda yeni kaymalar sebebiyle risk tespit edildi” denildi.
Arama kurtarmaya katılan işçilere ekipman yok
Sendikanın açıklamalarından sonra Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) personeli de arama kurtarma süreciyle ilgili Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz’e konuştu.
Bölgede çalışma yürüten görevlilerin yeterli koruyucu ekipmana ve teknolojik donanıma sahip olmadığını ve ifade eden AFAD personeli “AFAD personeli normal kıyafetiyle alana sokuldu. Sahada çalışmalar günlük elbiseyle yürütülüyor. Bırakın dezenfekte işleminin uygulanmasını, çalışanların giydiği günlük elbiseler dahi imha edilmiyor.
Sahada olan herkes çok ciddi risk altında. Personel huzursuz ve sahaya girmek istemiyor.”
AFAD personeli ayrıca kurtarma çalışmalarının da etkin bir biçimde yürütülemediğini söyledi.
Yerlikaya: Tekrar kayma riski var
Toprak yığınlarının planlama doğrultusunda tahliyesi gerçekleştirilirken İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, çalışmalarla ilgili CNN Türk televizyonuna bilgi verdi.
Bölgede tekrar kayma riski olduğunu belirten Yerlikaya, “Her iki tepeye radarlar koyduk. Bir yandan iş sağlığı ve güvenliği, bir yandan da zamanı olabildiğince en verimli kullanmanın yarışını yapıyoruz. En büyük amacımız bir an önce müjde vermek” dedi.
Toprağın yığıldığı yerden 3 ana yere dağıldığını belirten Yerlikaya, “Sabırlı Deresi’nin olduğu yerde 5 milyon metreküp, maden ocağının olduğu yere 1,2 milyon metreküp ve yukarıda asılı kalan ama yerinden oynamış 3,5 milyon metreküplük bir toprak kütlesi var” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ