İliç’te meydana gelen siyanür faciasının ardından gözaltına alınan 8 kişiden 6’sı tutuklanırken, hazırlanan bilirkişi ön raporunda Anagold Madencilik asli kusurlu bulunmadı. Toprak altında kalan 9 işçiden ise hala haber yok
Erzingan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş ve Türkiye’deki ortağı Çalık Holding’in sahibi olduğu Çöpler Altın Madeni’nde 5 gün önce siyanür faciası meydana geldi. Yaşanan facia nedeniyle tonlarca toprak kaydı ve bu esnada çalışma yapan 9 işçi de göçük altında kaldı. Siyanür faciasına karşı yıllardır hem Erzinganlılar tarafından hem bilim insanları tarafından tepkiler gösteriliyordu.
6 kişi tutuklandı
Meydana gelen facianın ardından gözaltına alınan ve aralarında firmanın Kanadalı yöneticisinin de bulunduğu 8 kişiden 6’sı tutuklandı.
ilişkin yürütülen soruşturmada gözaltına alınan 8 kişiden 6’sı tutuklandı.
Savcılıkça sorgulanan J.R.G, A.C, H.Ü, M.B, Ş.D, S.D, M.T ve A.R.K. ardından Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.
Erzincan Valiliği tarafından yapılan açıklamada, zanlılardan altın madeni ocağını işleten şirketin Kanadalı yöneticisi J.R.G’nin de aralarında bulunduğu 6’sı tutuklandı, 2 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Bilirkişi Ön Raporu açıklandı: Firma asli kusurlu değil
Öte yandan, Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlatılan Bilirkişi Ön Raporu’nda, asıl işveren Anagold Madencilik asli kusurlu bulunmadı, alt işveren şirketlere denetim yapmadığı gerekçesiyle tali kusurlu olduğu ileri sürüldü. Raporda, oksit operasyon başmühendisinin de yığın liçinde meydana gelen çatlaklar konusunda iş güvenliği uzmanı tarafından defalarca uyarılmasına rağmen solüsyon verdiği ve yığın liçinde hareketi hızlandırdığı, çatlakların belli aralıklara gelmesini gördüğü halde bunu hiçe saydığı, bu riskli durumu bilmesine rağmen alanın boşaltılması konusunu göz ardı ederek çalışanların can güvenliklerini tehlikeye attığının tespit edildiği vurgulanarak, asli kusurlu bulundu.
Kusurlu bulunanlar
Raporda, aralarında operasyon direktörü vekili, proses oksit müdürü, oksit operasyon başmühendisi, oksit operasyon mühendisi, borulama şefinin yer aldığı 5 kişi asli kusurlu bulundu. Asıl işveren şirketin genel müdür yardımcısı ile alt işveren şirketlerde çalışan vardiya mühendisi, saha formeni, mühendis, formen, 4 şirket müdürünün yanı sıra 2 saha şefi de tali kusurlu olarak tespit edildi.
Ocağın çevre izin ve lisans belgesi iptal edildi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise maden ocağının çevre izin ve lisans belgesi iptal edildiği bilgisini duyurdu. Yıllardır yapılan uyarılara rağmen yaşanan faciadan sonra böyler bir iptalin gerçekleşmesi kamuoyunun tepkisini neden oldu.
Karara gerekçe olarak, yaşanan heyelan olayının ardından yığın linç sahasında bulunan malzemenin Sabırlı deresi ve ocak sahasına doğru akmasından ötürü lisans şartlarının ortadan kalkmasına neden olduğunun tespit edildiğinden maden ocağının çevre izin ve lisans belgesinin iptal edildiği kaydedildi.
İşçilere hala ulaşılamadı
Maden sahasında toprak altında kalan Şaban Yılmaz, Abdurrahman Şahin, Hüseyin Kara, Mehmet Kazar, Fahrettin Keklik, Adnan Keklik, Uğur Yıldız, Kenan Öz ve Ramazan Çimen isimli işçilere aradan 5 gün geçmesine rağmen henüz ulaşılamadı.
Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, ekiplerin izlediği güvenlik kamerası görüntüleri sonucu çalışma yapılan bazı noktalar ile maden sahasında toprak kaymasının ilk yaşandığı yığın liç alanının arka kısmındaki ‘manganez ocağı’ bölümü de çalışmalarda metal yoğunluğu belirlenen noktaların arasında bulunuyor.
Olay anında bu bölgedeki yol üzerinde hareket halinde olan iki aracın, toprak kaymasının etkisiyle yığın liç alanının arka bölümünde yer alan ‘manganez ocağı’na düştüğünün değerlendirilmesi sonucu bölgede arama çalışmaları yoğunlaştırıldı.
Bölgeye giriş ve çıkışlar ise hala kontrollü olarak sağlanıyor.
HABER MERKEZİ