Erzincan İliç’te altın ararken Fırat nehrine siyanür sızdıran Anagold Madencilik şirketinin, şimdi de gözünü Ovacık’a diktiği belirtildi
İliç’te Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold’un altın madeninde kullanılan siyanür borusu patlamış, 20 ton siyanürlü su Fırat nehri üzerinde kurulan İliç Barajı’na karışmıştı. Şirkete 16 milyon lira para cezası verilmişti.
Şirketin, bu kez de Munzur’a göz diktiği öne sürüldü.
Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre bölge halkı, Ovacık’ta altın arayacağı öne sürülen şirketin, kendilerine cazip teklifler sunduğunu söyledi. Halkın büyük çoğunluğunun şirketin çalışmalarına karşı olduğunu belirten köylüler, ama ‘iş olanağı ve yüksek rakamlar’ vadederek halkı ikna etmeye çalıştıklarını anlattı. Bölgede öncelikli olarak Cevizlidere, Otlu Bahçe, Yazı Ören köylerinin pilot bölge seçildiği belirtildi.
Ankara’dan izin almaya çalışıyorlar
Tunceli Belediye Başkanı Maçoğlu, şirketin bölgeyle yakından ilgilendiğini, Ankara’dan gerekli izinleri almaya çalıştıklarını duyduklarını söyledi.
Bölgenin tüm doğal zenginliklerinin yanı sıra yerel söylemle ‘içinden yılan geçmeyecek‘ sıklıkta orman varlığı olduğunu söyleyen Maçoğlu, şunları kaydetti: “Bu talan ve yağma projelerine, ormanlarımızın yok edilmesine, çevrenin kirletilmesine ve bölgenin yaşanmaz hale getirilmesine biz burada olduğumuz sürece izin vermeyiz. Daha önce de olduğu gibi refleks göstereceğiz, karşı koyacağız, hukuki yollardan haklarımızı arayacağız, onların altın çıkartmak istedikleri her yerde biz olacağız. Kapitalizmin bir tek dağ, dere, orman bırakmadan rant alanı açma girişimlerine Dersim halkı izin vermeyecek.”
Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Barış Yıldırım da şirketin bölgede altın çıkartmasının Munzur Havzası’na hançer saplamak anlamına geleceğini anlattı: “Maden projelerinin hayata geçirilmesi bu bölgeyi yok eder. Şirket, hiçbir hukuki prosedürü tamamlamadan hazırlık çalışmalarına başladı. Bu girişime de tüm olanaklarımızı kullanarak karşı duracağız.”
Anagold’a ödül verilmişti
Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı’nın 14 Mayıs’ta düzenlediği ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısının konuşmacı olarak katıldığı ödül töreninde Anagold Madenciliğe ödül verilmişti.
İktidar medyası pohpohluyor
İliç’te yaşanan siyanür felaketinin üzerinden henüz iki ay geçmişken, iktidara yakın medya kuruluşlarında Anagold Madencilik sık sık övgüyle bahsediliyor. Öte yandan, 20-23 Eylül 2022’de düzenlenecek “Maden Kurtarma Yarışması’nda Anagold Madencilikte yer alacak.
Ayağına sülfürik asit dökülen işçi işten atılmıştı
Erzincan İliç’teki Anagold Madencilik Şirketine ait Çöpler Altın Madeni’nde çalışırken ayağına sülfürik asit dökülen işçi işten çıkarılmıştı. Evrensel’den Özer Akdemir’in bildirdiği haberde, ayağına sülfürik asit dökülen Mehmet Can isimli işçi, kendisini şirketten hiçbir yetkilinin aramadığını söylemişti.
Olayın hemen ardından revire götürüldüğünü ve iş yeri hekiminin kendisini hastaneye günlerce sevk etmediğini ve krem sürdüğünü belirten Can, “6 gün sonra 5 Kasım 2018’de hastaneye sevk ettiler beni. Doktora ayağıma sülfürik asit döküldüğünü ve 6 gündür krem sürülmesinden başka bir tedavimin yapılmadığını söyledim. Muayene tutanağına da böyle yazıldı. 7 gün istirahat ve başka kremler verdiler. Raporun ardından işe başladım ama çalışamadım ayağımın durumu nedeniyle. Beni 21 Kasım’da tekrar hastaneye sevk ettiler. Şirket sevk edildiğim gün, ‘İş bitti artık’ diyerek çıkışımı verdi” diye konuştu. Şirken ise Mehmet Can’ın yaşadığı durumun ardından hiçbir açıklama yapmamıştı.
DERSİM