SES Başkanı Gönül Erdem, sağlık çalışanlarına yönelik giderek artan şiddete dikkat çekti. AKP iktidarının yaptığı güzellemeler ile 14 kalemden ücret aldığına dikkat çeken Erdem, ‘Bizi hastalarımızla karşı karşıya getiriyorlar’ dedi
Yadigar Aygün/İstanbul
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet her geçen gün artıyor. Sağlıkta şiddet yasanın bir an önce çıkarılması gerektiğine dikkat çeken Sağlık ve Sosyal Emekçiler Sendikası (SES) Başkanı Gönül Erdem, sağlıkçıların yaşadıkları şiddeti ve şiddete karşı çözüm önerilerini gazetemize değerlendirdi. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı Ankara’da yapacakları ‘Büyük Miting’e ilişkin konuşan Erdem, “15 Mart’ta Ankara’da şiddetin son bulması için beyaz miting yapacağız. Bu mitingden sonra herhangi bir adım atılmazsa 17 Nisan’da sağlık örgüleri olarak bulunduğumuz her iş yerinde iş bırakacağız. Ya sağlıkta şiddet duracak ya da biz sağlık sistemini durduracağız. Yaşatma eylemini gerçekleştirirken canlarımızdan oluyoruz. Her gün hem fiziksel, hem sözel hem de psikolojik olarak şiddetin her türlüsünü yaşıyoruz” dedi. Sağlık çalışanlarının yaşadığı şiddettin sebeplerinde iktidarın politikalarından kaynaklandığını vurgulayan Erdem, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın kaldırılması gerektiğini söyledi.
14 kalemden katkı alınıyor
Erdem, “2002 yılından beri hayata geçen Sağlıkta Dönüşüm Programı bu şiddetin temel sebeplerinden biridir. Bu yasa hastayı müşteri konumuna getiren bizleri köle porsiyonuna getirdi. Bakan, hastalar istediği zaman muayene edilecekmişsin gibi birçok güzellemeler yapıyor. Biz biliyoruz ki sağlık ücretsiz değil 14 kalemde katkı payı alınıyor. Aylarca süren randevu tarihleri var. Bu hastalar bu sorunların nedeni olarak sağlıkçıları görüyorlar. Bizi hastalarımızla karşı karşıya getiriyorlar. Hasta yaşanan aksaklığı ilk olarak sağlık emekçisine yansıtıyor” diye belirtti.
‘Bakan bizimle görüşmüyor’
Sağlıkta şiddete karşı yasanın acilen çıkarılarak önlem alınması gerektiğini belirten Erdem, “Bütün bunların şiddete karşı caydırıcı hiçbir önlem alınmıyor. Güvencesiz çalışmaya çözüm bulunması gerekiyor. Ağır ve kötü çalışma koşulların düzeltilmesi gerekiyor. Temel ücretlerimizin düzeltilmesi gerekiyor. Bu ülkedeki yoksulluğun, işsizliğin düzeltilmesi gerekiyor. Biz hastalarımızı suçlamıyoruz. Şiddetin asıl kaynağı iktidarın bu politikalardır. Çözüm önerilerimiz var fakat bugün sağlık bakanı ısrarla biz sağlık örgütleriyle görüşmüyor” dedi.