Dünyanın koronavirüs nedeniyle can derdinde olduğunu belirten HDP Milletvekili Gergerlioğlu, iktidarın insan yaşamını düşünmek yerine ‘Siyasi mahpusa hayatı biraz daha nasıl zindan ederim’ mantığıyla yeni yasaklar getirdiğini söyledi
AKP ve MHP’nin ortak hazırlayıp Meclis’e sunduğu İnfaz Kanunu’nda değişiklik öngören 70 maddelik “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” dün Meclis Adalet Komisyonu’ndan geçti. 90 bin kişinin tahliye olması beklenilen düzenlemede siyasi tutuklular kapsam dışı bırakıldı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, komisyondan geçen düzenlemeyi Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Ferhat Çelik’e değerlendirdi.
Beklentileri karşılamadı
Bir takım iyileştirmeler yapılacağı iddiasıyla uzun zamandır infaz yasasının çıkarılmasının beklendiğine dikkati çeken Gergerlioğlu, çıkan infaz yasasının beklentileri karşılamadığını söyledi. İnfaz yasasının hakkaniyete uygun olmadığına vurgu yapan Gergerlioğlu, infaz hakimliklerine ve cezaevi gözlem kurullarına önemli yetkiler verildiğini belirterek “Maalesef Türkiye’de yargı zaten bağımsız değil. Gözlem kurulları da önemli kararlarla bir takım suçlar hakkında adil olmayan cezalar verebilecek. Öyle bir ortam oluşturuluyor. Mesela açık bir takım suçlarda açık cezaevlerinde cezayı çekme şansı olabiliyor. Ama bu yasada terör, uyuşturucu ve cinsel suçlarda olamayacak. Bunlar baştan ekarte ediliyor. Yine kapalı cezaevinde açığa geçme şartında gözlem kurulunun, infaz hakimliğinin kararları ağır basacak. Bu ayrımcı bir uygulama olacak” dedi.
Basın yasağına kılıf hazırlandı
Cezaevlerindeki kitap, gazete, dergi yasaklarına da değinen Gergerlioğlu, şimdiye kadar fiilen uygulanan durumun yasal hale getirilmeye çalışıldığına vurgu yaptı. Muhalif yayınların cezaevlerine verilmediğini hatırlatan Gergerlioğlu, şimdiye kadar hukuki olmayan bahaneler öne sürüldüğünü şimdi de cezaevlerine bu yayınların verilmesi için Basın İlan Kurumu’ndan ilan almaya hak kazanması gerektiği yönünde bir madde konulduğunu belirtti.
Siyasi nedenlerden dolayı bazı gazetelerin ilan kurumundan ilan almasının engellendiğine dikkat çeken Gergerlioğlu, “Böylece bu gazetelerin cezaevlerine girişi engellenmiş olacak” dedi.
Düşünen insan düzenleme dışında
Yasayla bazı konularda iyileştirmelerin yapıldığını kaydeden Gergerlioğlu, “Mesela hamile kadınlar konusunda iyileştirmeler getirmişler. Burada hakimler tarafından da bir suistimal durumu vardı. Hamile ve yeni doğum yapmış kadınların tutuklanmaması gerekirdi. Ama hakimler o konudaki belirsizlikten istifade edip hapis cezaları veriliyordu. Bu konuya netlik getirildi” dedi.
Gergerlioğlu, düzenlemeyle kapsam dışı bırakılan “suçlara” dikkati çekerek, “Bu istisna suçlar nedir? İşte terör mesela. Yani düşünen insan. Adı büyük ama fiiliyata baktığınızda küçük suçlar. Diyelim bir twet attınız. Bu terör suçuna giriyor. Burada 0-6 yaş arasındaki çocuğun annesinin yararlanacağı şeyden yararlanamıyor” ifadelerini kullandı.
‘İnsan yaşamı düşünülmüyor’
Yasanın mecut haliyle yeterli olmadığını dile getiren Gergerlioğlu, dünyanın koronavirüs (Covid-19) tehdidiyle mücadele ettiğini iktidarın ise bu durumda en önemli şey olan insan yaşamını düşünmek yerine “Ben mahpusa hayatını nasıl biraz daha zindan ederim. Siyasi mahpusun biraz daha canını nasıl okurum” düşüncesiyle yeni yasaklar getirmekle meşgul olduğunu söyledi.
Meclis’te sabaha kadar tutuklular için tutuksuz yargılama, mahkumlar için de infaz erteleme kararı alınması için mücadele ettiklerini belirterek “Birçok ülke cezaevinde ölümler başladı. Bu konuda herhangi bir önlemin alınmaması büyük bir vebale neden olacaktır. Bunlar insan haklarına aykırıdır. Dün insan haklarından mağdur olduğunu söyleyen bir iktidarın bugün kendisinin bunları gaddarca çiğnemesi kabul edilen bir davranış değildir” dedi.
İSTANBUL