İklim değişiklerinin gıdalar üzerindeki etkisini araştıran bir çalışma, giderek artan karbondioksit miktarının temel gıdaların besin değerini azaltacağını ve 2050 yılında küresel düzeyde beslenme sorunlarına yol açacağını ortaya koydu
Lancet Planetary Health adlı dergide yayımlanan çalışma artan sera gazı emisyonları ile temel gıdaların besin değerinde de azalmaların yaşanacağını gösteriyor. Çalışmanın bulgularına göre, temel gıda ürünlerinin artan sera gazı emisyonları nedeniyle topraktan karbon emilimi artacak ve bu yüzden temel besin öğeleri olan çinko, protein ve demir miktarları azalacak.
Aralarında sivil toplum kuruluşu RTI International ve ABD Çevre Koruma Ajansı gibi kurumlarda görev yapan ABD’li bilim insanları tarafından yürütülen araştırma, buğday, pirinç, mısır, bezelye, darı, soya fasulyesi, patates ve arpada besleyici değerlerin ortalama yüzde 3 oranında kaybedileceğini gösteriyor.
Çinko, protein ve demir eksikliği şimdiden önemli sağlık riskleri arasında
Çinko, protein ve demir eksikliği, Güney Asya, Ortadoğu, Güney Sahara, Kuzey Afrika ve eski Sovyet Cumhuriyetleri’nde önemli sağlık riskleri arasında gösteriliyor. Bu coğrafyalarda temel gıdaların besleyiciliğini kaybetmesi önemli insani krizlere sebep olabilir.
Çinko eksikliği 100 bin çocuğun hayatına mal olacak
- Çinko, protein ve demir eksikliği şimdiden önemli küresel sağlık sorunları arasında yer alıyor:
- Çinko eksikliğinin, her yıl beş yaş altı 100 bin çocuğun ölümüne sebep olduğu tahmin ediliyor.
- Protein eksikliği ise çocukların gelişimini sekteye uğratıyor ve anne ölüm oranlarının artmasına da sebep oluyor.
- Her yıl 2.2 milyon civarında beş yaş altı çocuğun ölümünden sorumlu olduğu ifade ediliyor.
- Demir eksikliği ise yılda yaklaşık 200 bin kişinin doğrudan ölümünden sorumlu. Aynı zamanda anemi, zeka geriliği gibi birçok sağlık sorununa ve bu sorunlar yüzünden erken ölüme neden oluyor.
İklim değişikliğinin tarım ve gıda güvenliği üzerinde önemli etkileri olduğunu ve bu etkilerin giderek katlanarak artacağını gösteren birçok bilimsel araştırma bulunuyor. Bu araştırmalar, daha yüksek ortalama sıcaklıklar, yağış rejimindeki değişiklikler, yükselen deniz seviyeleri, aşırı hava olaylarının sıklığı ve yoğunluğundaki artışın tarımsal faaliyetleri sekteye uğrattığını ve gıda fiyatlarını olumsuz etkileyebildiğini gözler önüne seriyor.
HABER MERKEZİ