İklim Haber ve KONDA Araştırma’nın işbirliğiyle Türkiye’de iklim değişikliği ve çevre sorunları algısının ölçüldüğü araştırmanın sonuçlarına göre her iki kişiden biri iklim krizinin koronavirüsten daha büyük bir kriz olduğunu düşünüyor
İklim Haber ve KONDA Araştırma’nın işbirliğiyle Türkiye’de iklim değişikliği ve çevre sorunları algısının ölçüldüğü araştırmanın bu yılki sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Türkiye’de her iki kişiden biri iklim krizinin koronavirüsten daha büyük bir kriz olduğunu düşünüyor. Anket sonuçlarını yorumlayan İstanbul Politikalar Merkezi kıdemli uzmanı ve Yeşil Gazete yazarı Ümit Şahin, Türkiye’de insanların iklim konusundaki farkındalığının iyi olduğunu ancak iklim değişikliğinin sebepleri konusundaki farkındalığının düşük olduğunu söylüyor. “Türkiye’de İklim Değişikliği ve Çevre Sorunları Algısı 2020” araştırması için ülke çapında 3 bin 431 kişiyle yüz yüze anket yapıldı. İnsanların iklim krizi hakkındaki algısını ve görüşlerini öğrenmeyi amaçlayan anket, aynı zamanda bu yıl salgın süreciyle artan çevresel farkındalığı da ölçmeye çalıştı.
Yüzde 54.6’sı endişeli
Araştırmaya katılan kişilerin yüzde 51.5’i iklim krizinin koronavirüsten daha tehlikeli olduğunu söyledi. ‘İklim krizi diye bir şey yoktur’ diyenlerin oranı ise yüzde 6.5’te kaldı. Araştırma, iklim değişikliğinin Türkiye’de her 10 kişiden yedisini endişelendirdiğini gösteriyor. Görüşülen kişilerin yüzde 14.7’si çok endişeli olduğunu söylerken, yüzde 54.6’sı da endişeli olduğunu belirtti. Sonuçlar, Türkiye’de toplumun yüzde 71.4’ünün iklim değişikliğinin insan faaliyetlerinden kaynaklı olduğunu düşündüğünü gösteriyor. Araştırmada sorulan iklim değişikliğinin nedenleri sorusuna yüzde 66’lık bir kesim ormanların ve yeşil alanların yok olması derken, yüzde 42’si petrol kullanımı, yüzde 33’ü kömür madenciliği ve kömürden elektrik üretimi cevaplarını verdi.
EKOLOJİ SERVİSİ