Extincion Rebellion (Yokoluş İsyanı) adlı ekoloji örgütü, İsveç’in başkenti Stockholm’de çevrenin korunması talebiyle eylemler düzenlendi
Extincion Rebellion (Yokoluş İsyanı) adlı ekoloji örgütü, İsveç’in başkenti Stockholm’de çevrenin korunması talebiyle eylemler düzenlendi. Stockholm merkezinde bir araya gelen örgüt üyeleri, dört gün sürecek olan eylemleri başlattı. Kadın ve erkeklerden oluşan koro, kent merkezindeki meydanda iklim değişikliğinin sonuçlarına dikkat çeken şarkılar söyledi. Bir süre kent merkezinde turlayan, tepeden tırnağa kırmızılar giyen ve tamamı kadınlardan oluşan aktivistler meydana gelerek korocularla birlikte eylem gerçekleştirdi. Aktivistler, belediye binası ve Stockholm’ün en büyük caddelerinde gerçekleştirdikleri eylemlerde “Yaşayan Her Şey İçin İsyan” parolasıyla araç trafiğini durdurdu. Taşıtların geçişini engelleyen eylemcileri polis köprülerden uzaklaştırdı. Eylemciler, parlamento binası önünde de eylem yaptı. 40 civarında aktivist kendilerini parlamento binasına tutkalla yapıştırdı. Ayrıca, Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin gençlik örgütü SSU üyesi grup, nöbeti Fridays for Future devretti. Grup üyesi iki genç bisikletliler eşliğinde 4.3 kilometrelik yolu koşarak Stockholm il merkezinde bulunan Çevre Bakanlığı’na geldi. Gençler, çevrenin korunması için alınacak önlemleri içeren mektubu Başbakan Yardımcısı ve Çevre Bakanı Isabella Lövin’e teslim etti. Mektupta hükümetin Preem’in Lysekil ilindeki rafinerisini büyütme girişimine karşı çıkması da isteniyor.
Atıklar zarar veriyor
ANF’de yer alan haberde, bisikletlilerden Cilla Holm, çevre için etkinliklerin geçtiğimiz hafta Lysekil’de başladığını ve 2 hafta içinde ona yakın çevre örgütünün İsveç’in değişik yerlerinde iklimin korunması için etkinlik ve eylemler gerçekleştirdiğini söyledi. Lysekil’de çevrecilerin taleplerini içeren bir termosa yerleştirdikleri mektubu 27 Ağustos günü yola çıkardıklarını ve 20 civarında ilden geçtikten sonra bugün Çevre Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Isabella Lövin’e vereceklerini söyledi. Preem’in İsveç’te çevreye en fazla zehirli gaz yayan şirket olduğunu söyleyen Holm, “Paris Sözleşmesi’nin yasaklanmasını istemesine rağmen şirket fosil yakıta yatırım yapıyor. Arazi ve Çevre Mahkemesi, Preem’e tesislerini büyütmesi için onay verdi. Şirket, biz bu işi yapmazsak başkaları yapacak diyor. Biz aynı gezegende yaşıyoruz ve rafineriden çıkan atıklar dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın herkese zarar veriyor. Bunun mantıki bir açıklaması olamaz” dedi.
EKOLOJİ SERVİSİ