İklim aktivistleri #ClimateStrikeOnline ve #DigitalStrike hashtagleri ile yapılacak online eylem ile haftalık iklim grevlerini dijital hale getiriyor
İklim aktivistleri #ClimateStrikeOnline ve #DigitalStrike hashtagleri ile yapılacak online eylem ile haftalık iklim grevlerini dijital hale getiriyor. 24 Nisan Dünya Günü’nün 50’nci yıldönümü dolayısıyla bugüne yapılan çağrı, dünyanın dört bir yanındaki çevre örgütleri tarafından desteklendi. Dayanışma göstermek, iklim adaletine ivme kazandırmak ve farkındalığı arttırmak için kampanyaya katılmak isteyenlere dövizleriyle çekişmiş bir fotoğraf ya da verecekleri mesajın video kayıtlarını tüm sosyal medya platformlarında paylaşmaları için çağrı yapıldı.
Fridays For Future (Gelecek İçin Cuma) sosyal medya platformlarından kendilerinin etiketlenmesi durumunda, her etiketleyen kişi için bir ağaç dikeceğini duyurdu.
Make Rojava Green Again (Rojavayı Yeşil Yap) ve Rojava Enternasyonalist Komunünü de 24 Nisan’da gerçekleşecek #ClimateStrikeOnline’a katılmaya ve eylemlerini paylaşmaya çağırdı.
Komün, açıklamasında, “İçinde bulunduğumuz salgın ve sosyal mesafe sürecinde, bu küresel eylem bizleri bir araya getirecek, bireysel olarak bir bütünün parçası olduğumuzu hatırlatacak, ekolojik ve özgür bir toplum yaratmamıza yardımcı olacak.” ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
İsveçli 9. sınıf öğrencisi olan Greta Thurnberg, 20 Ağustos 2018’de iklim değişikliği ile savaşılmaya hemen başlanması gerektiğini söyleyerek İklim İçin Okul Grevi’ni başlatmıştı. Thurnberg’ün çağrısı karışık bulmuş, okullar iklim hareketi için Kasım 2018’de greve başlamış, aynı yılın Aralık ayında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP24) ardından büyüyüp dünyaya yayılmıştı.
15 Mart 2019’da dünyanın dört bir yanında yaklaşık 112 ülkeden 1,4 milyon öğrenci grev ve protesto çağrısına yanıt verip protestolara katıldı. 24 Mayıs 2019’da 125 ülkeden öğrenci içeren, benzer bir etkinlik düzenlendi.