Küresel boyutta süren ve kapitalizmin aşırı üretimlerinin neden olduğu ekolojik krize bağlı gelişen küresel ısınma iklim göçlerini büyütecek boyutlara doğru gidiyor
İklimin neden olduğu sorunlar nedeniyle kuzey yönünde göler büyürken bunun olası sonuçlarından birisi de iklim faşizmi olarak ortaya çıkıyor. Oxford Üniversitesi’nden Tim Palmer ile Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nesrin Algan bu duruma yönelik görüşlerini TRT muhabirine değerlendirdi. Uzmanlara göre çok büyük sayıda insanın ülke içinde ya da ülke dışına yönelik göç hareketleri daha da artacak. İklim göçleri toplumsal, ekonomik ve siyasal olarak yeni, çok bileşenli ve karmaşık sorunlara neden olacak. Bu noktada adaletsizlikler iklim bağlamında yeniden üretiliyor ve kendini her geçen gün daha derinden hissettirirken, faşizmin başka bir şekliyle, “iklim faşizmi” ile tanışmaya doğru hızla yol alınıyor.
Büyük çatışmalar kapıda
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Kent, Çevre ve Yerel Yönetim Politikaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nesrin Algan, özellikle gelişmiş ülkelerde son yıllarda iklim mültecilerine yönelik bir olumsuz kamuoyu oluşturma girişimlerinin olduğuna dikkat çekerek, “Göç genelde az gelişmiş ülkelerden çok gelişmiş ülkelere doğru olduğunda istenmeyen bir durum biliyorsunuz. Bu nedenle özellikle gelişmiş ülkeler hukuki olarak iklim mültecilerini korumaya alacak bir düzenleme yapmaya olumlu bakmayacaklar. Zaten bakmıyorlar. İklim fiziği alanında Royal Society Araştırmacısı ve Oxford Martin Enstitüsü Kıdemli Üyesi Profesör Tim Palmer, “Sıcak hava dalgaları çok yoğun hale gelirse insanlığın büyük bir kısmı kutuplara doğru, deniz seviyeleri önemli ölçüde yükselirse iç bölgelere doğru hareket etmek zorunda kalabilir. Bu da büyük çatışmalara yol açabilir” diye belirtti.
EKOLOJİ SERVİSİ