Kazdağları’nda iklim değişiminin sonuçları ağır seyrediyor. Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde kalan Kazdağları’nın kuzey yamaçlarındaki bölgede, zeytin ağaçları zeytin sineği nedeniyle rekolte yüzde 80 düştü
Kazdağları’nı saran altın madenleri, RES’ler, termik santraller ve otellerle birlikte büyük zarar gören ve orman varlığı ile suları hızla tükenirken, zeytin üretiminde de yüzde 80’lere varan düşüş yaşandı. Bu düşüşün Akdeniz meyve sineğinin zeytinlere dadanmasından kaynaklandığı belirtildi. Kış aylarında sıcaklıklarının yüksek seyri, kış aylarının ılıman geçmesine ve tüm bitki zararlısı etmenlerin popülasyon oranının yükselmesine enden oldu. Soğukların bağlamasıyla birlikte zeytin sineği adıda verilen Akdeniz sineğinin normal şartlarda yaşam koşullarından dolayı ortadan kalkması gerekirken havaların sıcak olması nedeniyle bu sineğin varlığı zeytin ağaçlarında ki zeytinlerde çürümelere yol açtı.
Rekolte yüzde 80 düştü
Kazdağlarının kuzey yamaçlarında kalan Bayramiç ilçesinin dağ köylerinde geçen kış mevsimi ılık geçti. Zeytin sineği zararlısı, zeytinlerde kurtlanmaya sebep oldu. ‘Zeytin Sineği’ olarak bilinen zararlı yüzünden, bazı üretim alanlarında neredeyse yüzde 80’e varan oranda ‘kurtçuk’ oluştu. Kurtçuk oluşan zeytinler ise ağaç diplerine dökülmeye başladı. Zeytinli, Çatalçam, Palamutoba, Ahmetçeli, Pıtıreli, Saçaklı, Doğancıköy ve Kutluoba köylerindeki üreticiler, zeytin sineğinin neden olduğu durum yüzünden hasada erken başladı. Zeytin kalitesinin düşmesi ve beklenen gelirin elde edilemeyecek olması nedeniyle büyük üzüntü yaşayan üreticiler, daha önce zeytinde böyle bir kurtlanma görmediklerini belirtti. Zararlarının büyük olduğunu söyleyen üreticiler, kurtlu da olsa zeytin tanelerini yere düşmeden önce toplamaya çalışıyor. Bazı zeytin üreticileri ise, işçi parasını kurtarmadığı için zeytini dalında bırakıyor.
Devlet sorumluluk almıyor!
Kendisi de zeytin üreticisi olan Kutluoba köyü muhtarı Zafer Sezer (52), bugüne kadar zeytinde böyle kurtlanma görmediğini belirtti. Köy tüzel kişiliğine ait zeytinyağı fabrikasında sıkma işinin devam ettiğini ifade eden Sezer, Maalesef zeytinde yüzde 80 civarında bir zarar söz konusu. Zeytincilik ile geçinen köyümüzde büyük üzüntü yaşanıyor. Ağaçlardan zeytin taneleri dökülmemesi için zeytin hasadı bölgemizde erken başladı dedi. Zeytin üreticisi Feridun Arslan (58), Bu sene zeytinlerimizde kurtlanma oldu. Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ ise 2018 yılı iklim koşullarının, zeytin hastalık ve zararlıları lehine seyrettiğini belirtti. Karadağ, “Tarımsal üretimde bölgemiz için önemli bir paya sahip zeytin ürününde; zeytin üretimi, zeytin hastalık ve zararlılar konularında gereken hassasiyet Müdürlüğümüzce gösterilmiştir” dedi. Sözleri yaşanan zeytin rekolte düşüklüğüne bir cevap oluşturmazken kendi sorumluluklarının üstünü örtmeye çabaladığı görüldü.
ÇANAKKALE