Dünya üzerinde kapitalist modernitenin ortaya çıkardığı küresel ısınma ve buna bağlı iklim değişimi yaşamı sona yaklaştırıyor. İklim değişimlerinin yakın gelecekte milyonların göçlerine neden olacağı belirtiliyor
İklim değişikliğinin sorumluları arasında başı çeken ABD, iklim nedeniyle yaşadıkları yoksulluk ve açlığa çare olarak ABD’ye göç etmeye çalışan 95 bin Orta Amerika halklarını gaz bombalarıyla karşıladı. Emmy ödüllü araştırmacı gazeteci ve PBS News- Hour özel muhabiri olan John Carlos Frey, göçe başlayan halklarla birlikte yürüyüşe katılıp göçün nedenlerini bir röportajda yanıtladı. Röportajı gerçekleştiren Juan Gonzales, halkları göçe zorlayan ancak çok fazla dikkat çekmeyen iki konu hakkında sorular sordu. Sorulardan biri Orta Amerika’da son zamanlarda artan kuraklık sorunu oldu. Dünyanın birçok bölgesinde ve Türkiye’de de benzer sorunlar artarken, bu sorunlar nedeniyle milyonlarca insanın göç etmek zorunda kalacağı bekleniyor.
Rekoltede yüzde 100 kayıp
Gazeteci Johun Carlos Frey, “Kurak Koridor olarak bilinen bölgede yani Orta Amerika’da dört ila beş yıldır gittikçe artan bir kuraklık var. Kurak koridor; Honduras, Guatemala ve El Salvador’un birçok bölümlerini kapsamakta. Bu yıl yani 2018 yılı kuraklığın en kötü yıllarından biriydi. Bazı bölgelerde tarımsal mahsullerde yüzde 90 ila yüzde 100’lük rekolte düşüklüğü yaşandı. Kuru Koridor bölgesinin yüzde sekseni kırsal alandır. Bölgenin tek ekonomik faaliyeti tarıma dayanır. Ve eğer ürün elde edilemezse başka iş yoktur, gidecek başka yer de yoktur ve insanlar açlıktan ölür” sözleriyle göçe çıkan insanların gerçek nedenlerini açıkça ortaya koydu.
Çocuklar aç
Frey, göçe başlayan onlarca insanla görüşmeler yaptığını ve bu insanların ekim yaptıkları topraklarda ürün elde edememeleri sonucu ailelerini besleyemez hale geldiklerini belirtti. Göçmenlerin ABD’ye gitmek istemelerinin tek nedeninin yiyecek bulmak olduğunu ifade eden Frey, 25 yaşında bir kadınla konuştum ve iki yaşında çocuğuna bakmak zorunda olduğunu ancak günde bir tortilla (Bir çeşit yufka ekmek) ile beslemeye çalıştığını ve onlar için göçten başka bir çarelerinin olmadığını belirttiğini söyledi.
Göçmenlerin iltica hakkı var
ABD göç edenlerin daha önce sınır dışı edilen uyuşturucu kaçakçıları oldukları yönünde açıklamalara değinen Frey, “Göç edenlerin çoğu Orta Amerika’dan gelen kadın, çocuk ve aileler. Çoğunlukla, evsiz olan büyük bir grup insan göçe çıkmış ve bunların içinde silahlı kimseyi görmedim. Terörist ya da uyuşturucu satıcısı olan ya da suçlu olarak belirleyebileceğim kimseyi de görmedim. Bunlar daha iyi bir yaşam arayan aileler. Birçoğu sığınmacı. ABD yasalarına göre iltica hakkı kazanabilirler ve bunu talep etme hakları var. Yani bu insanlar yasadışı işlerle uğraşan insanlar değil” dedi.
Gaz sıkmak tiyatro değil
Frey, “ABD başkanının fakirlere silahla müdahale edileceğini belirtmesini anlamıyorum, çünkü gelenlerin çoğunluğu yoksul ve çaresiz insanlar” olduğunu söyledi. Frey sözlerini, “Göz yaşartıcı gaz, savaş tiyatrolarında bile kullanılmaz. Göz yaşartıcı gazın nereye gideceğini kontrol edemezsin. Dediğim gibi birçok insanın kadınlar ve çocukları var ve göz yaşartıcı gazın olumsuz etkileri var. Öyle görünüyor ki bu durum başkanın ve politikacıların Birleşik Devletleri koruyor gibi görünmeleri, ayakta durmaları için bir yol ve bu durumu korkaklık olarak görüyorum” şeklinde sürdürdü.
İklim tüm canlıları göç ettirecek
Hayvanların yaşam alanlarının hızla yok edildiği günümüzde bu yok oluşa bir örnekte okyanuslarda yaşanıyor. Okyanus sularında görülen ısınma ve buzullardaki erimeler, birçok canlının göç etmesine neden olurken bu canlıların göç edebilecek yerleri ise artık tükeniyor. Atlantik okyanusunda yaşayan morina ve kutup balığı, daha kuzeyde yeni yaşam alanları aramaya başladığını araştırmalar ortaya kondu. Ancak ulaşmaya çalıştıkları buzul bölgelerde görülen ısınma bu alanlarında kısa zaman içinde yok olacağı ve bu yok oluş sonrası birçok canlı türün soylarının tükeneceği belirtiliyor. Kutup balığı, Kuzey Kutbunda deniz buzunun altına büyük sürüler halinde gelerek yumurtalarını bırakıyor. Kutup balığının yumurta bırakabileceği su sıcaklığı ise 0,5 ile 1,5 santigrat derece. Döllenmiş yumurtalar yani embriyolar ancak bu sıcaklık aralığında gelişebiliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ