Avustralya’da UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Fraser Adası’nın yüzde 40’ı yangın nedeniyle yok olurken, ülkenin 50 farklı noktası yanmaya devam ediyor
Avustralya’da iklim krizi nedeniyle meydana gelen aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeniyle onlarca yangın yaşanıyor. Alevler UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Fraser Adası’nın yüzde 40’ını yok ederken, bölge bin yıllık ağaçlara ev sahipliği yapıyordu.
Dünyanın en büyük kum adası olan Fraser 6 haftadan fazla bir süredir alevlerle boğuşurken, yangın adanın eşsiz ormanlarına da sıçradı.
Sıcaklık dalgası tüm ülkeyi etkisi altına alırken, daha da ısınması beklenen havaların daha büyük yangınlara neden olmasından endişe duyuluyor.
İtfaiyeciler ülkedeki yangınları söndürmek için mücadele ederken, kontrolör James Haig Fraser Adası’nda kuraklık nedeniyle bitki örtüsünün çok fazla kuru olduğunu, bu nedenle de kolayca tutulduğunu söyledi.
Uzmanlar, iklim değişikliğinin ülkedeki kuraklık, yangın ve fırtınalara neden olduğunu söylerken, artan sıcaklarla durumun daha da kötüleşeceğini açıkladılar.
Adanın 2 cephesinde çıkan yangında 74 bin hektarlık alan kül olurken, bu oranın adanın yüzde 42’sine tekabül ediyor. Turistlerin yoğun ilgisini çeken Fraser adasına ziyaretler yasaklanırken, bölgeye çok sayıda yangın uçağı gönderildi. Ayrıca bazı yangın uçakları da kültürel olarak Aborjinler için önemli olan bölgelere konuşlandırıldı.
James Haig, sadece Cumartesi gününde yangın uçaklarının 250 bin litre suyu alevlerin üzerine bıraktığını söyledi. Haig bu çabaların yangını durdurmayacağını yalnızca yavaşlatacağını söylerken, ‘Yağmura ihtiyacımız var. Maalesef bir süre için bu pek mümkün görünmüyor’ dedi.
DIŞ HABERLER