Yatağan Termik Santralinin 100 metreye varan kül dağı Yatağan Ovası’nda kuyuları ve dereleri zehirledi. 5 köy yıkıldı. Eskihisar, Tınaz iki kez taşındı
Termik santraller için çıkarılan ve çıkarılmak istenen kömür ocaklarının mağdur ettiği üç köyün halkı İkizköy’de ortak basın açıklaması yaptı. Turgut, İkizköy ve Avdan Köylüleri adına İkizköy Çevre Komitesi üyesi Deniz Gümüşel ve Büyük Menderes İnisiyatifi üyesi Ahmet Ergun yaptıkları açıklamada, “Bugün burada, kömür için topraklarına el konulmak istenen; zeytinlikleri, tarım alanları, dereleri, vadileri, ormanları yok edilmek istenen üç köy olarak bulunuyoruz. Avdan’da Ocak ayında yapılan acele kamulaştırma ile topraklarına el konulan köylülerimizden öğrendiğimize göre, Avdan’dan çıkarılacak kömürler Yatağan Termik Santrali’nde yakıt olarak kullanılacakmış” dedi.
‘Kömür için 5 köy yıkıldı’
Yapılan basın açıklamasında, Yatağan Termik Santrali’nin 100 metreye varan kül dağının Yatağan Ovası’nın kuyularını ve derelerini zehirlediği vurgulandı. Açıklamada “Dumanı zeytinlerimizi kurutuyor. Yatağan Termik Santraline kömür sağlansın diye, on binlerce dönüm maden ocağı açıldı. Tam 5 köy yıkıldı; Eskihisar, Tınaz iki kez taşındı. Binlerce insan evinden yurdundan oldu, aileler parçalandı. Yeşilbağcılar TOKİ evlerine hapsedildi. On binlerce dönüm orman, tarım ve zeytinlik alan talan edildi. Yüzbinlerce zeytin ağacı, çam, meşe, pinar kesildi, küründü, katledildi. Turgut’un zeytinlikleri yanı başındaki ölüm çukurunun tozundan meyve vermez oldu” sözleriyle yaşanılanlar aktarıldı.
‘25 yıl daha ölmemiz isteniyor’
Kömürcülerin gözünde ne tarin ne kültürün değeri olmadığı belirtilen açıklamanın devamında, “Binlerce yıllık Stratonikeia, Hekate’nin evi Lagina da yıkılabilir onlara göre; Eskihisar’ın mezarlığı da. Artık kömüre de, santrale de verecek tek bir canımız, ağacımız, bir metrekare toprağımız yok derken, santral artık dursun, kömürün egemenliği son bulsun derken, santral özelleştirildi. Şimdi sadece bir şirketin kârı için bizden 25 yıl daha ölmemizi bekliyorlar” diye belirtildi. Diğer yandan Denizli Avdanlılar 140 km uzaktaki köylerinde kömür ocağı amaçlı 3.760.000 m2 alanı kapsayan bir kamulaştırma kararına karşı eylemde yer aldılar.
Saldanlı’nın anlayışı!
Yatağan Termik Santral patronu Ceyhan Saldanlı 24 Mart’ta yaptığı açıklamada, “Sınırlı sayıda zeytin ağacı taşınacak diye, koca santraller, fabrikalar feda ediliyor. Attığımız her adımda dava ile karşılaşıyoruz. Davalar uzun sürüyor. Bizim Yatağan’ın sahalarından birinde üretim SİT nedeniyle durdu. Hem tarihi eserleri çıkaracaksın, hem kömürü değerlendireceksin. Hem zeytini koruyacaksın, hem üretimi yapabileceksin” sözleriyle açıklamada yer alan, ‘Kömürcülerin gözünde ne tarihin ne kültürün değeri yok’ tespitinin ne kadar doğru tespit olduğunu açıkça gösteriyordu.
MUĞLA