Basma Kişko ve Rana El-Kurdî adındaki iki mühendis, üniversite yıllarından bu yana üniversite eğitimleri ile el sanatlarını birleştirerek, yeni bir proje geliştirdi
İki mimar Basma Kişko ve Rana El-Kurdi, üniversite dersleri ve el sanatlarını birleştirecek yeni bir proje başlattılar. Yeni bir yöntem ile yeni ve modern bir tarz oluşturuyorlar. Yaklaşık 14 yıldır tasarım ve dekorasyon anlamında deneyim sahibi olmak için çok çalışma yürüttüler. Şimdi deneyimleri ile evleri süslüyor ve iç tasarımlarını yapıyorlar.
İlk sergilerine katıldılar
Mühendis Basma Kaşko, “Mezun olduktan sonra uzmanlık alanımda deneyimler kazandım. Ayrıca geçici sözleşmeli olarak iş buldum. Sözleşme süresinin dolmasıyla birlikte tasarım ve süsleme sanatını öğrenmeye başladım. Farklı sanat eserlerini yapmaya başladım. Mühendislik tasarım ve süslemeyi sevdiğim için bu anlamda kısa sürede bu işi öğrendim” dedi. Kadın İşleri Merkezi’nin 2012-2013 yıllarında düzenlediği iki sergiye ilk kez el sanatlarıyla katıldıklarını ifade eden Basma Kaşko, estetik özellikleri yüksek kaliteli tasarım ve modelleri gördükleri için çevredekilerin de onları teşvik ettiğini söyledi.
Talep düştü
Karşılaştıkları zorluklarla ilgili konuşan Basma Kaşko, “Mimarlık ve tasarım alanında çeşitli zorluklarla karşılaştık. Ancak diğer gençler gibi biz de elimizden geldiğince rutinden kaçınmaya çalışıyoruz. İşsizlik ve kuşatma Gazze Şeridi’ndeki krizlerin ve sorunların yoğunlaşmasının ana nedeni. Müşterilerle anlaşılan malzemeleri bulma konusunda zorluk çekiyoruz. Tacirlerin kimi malzemeleri getirme korkusunun yanı sıra ekonomik krizden de etkileniyoruz. Bu yüzden de insanların evlerini tasarlama talebi düştü” diye belirtti. Başka insanlara iş imkânı sağlamak için bir atölye açmak istediklerini ifade eden Basma Kişko, “İş gücü arttıkça üretim de artıyor. Çünkü el sanatlarının uygulanması için zamana ihtiyacı var. Tasarımlarımızı ve el sanatlarımızı içeren bir sergi açmayı hedefliyoruz” dedi.
İlgi çektiler
Üniversite uzmanlıklarının bir parçası olarak 2013 yılında iç tasarım ve dekorasyon alanında uzmanlaşmış bir ofis açmaya karar verdiklerinden söz eden mühendis Rana El-Kurdi ise “Zanaatımız iki yıl önce çok gelişti. Bu yüzden boş zamanlarımızı ahşap dekor ve yatak örtüsü gibi el sanatlarını yaparak geçirdik” diye belirtti. Rana El-Kurdi, her türlü el sanatının evin iç tasarımını tamamladığını ve eve ayrı bir şıklık kazandırdığını vurgulayarak, bunun dışında el sanatı modellerinin tasarlanmasında ve uygulanmasında mühendislik programlarını kullandıklarını ve bunun diğerlerinin de ilgisini çektiğini belirtti.
Nexem Karaca / Gazze-NUJINHA