Belçika Kralı II. Leopold’un heykellerinin kaldırılması için sık sık girişimler ve eylemler oluyor. Ocak 2018’de kralın farklı yerlerdeki heykelleri eylemlerin hedefi oldu
4 Haziran 2020 günü Tervuren Afrika Müzesi’nin bahçesindeki heykel, kırmızı boyayla boyandı. II. Leopold’ün heykellerinin kaldırılması için başlatılan bir imza kampanyasında da birkaç gün içerisinde 60 bine yakın kişi imza attı. Heykellerin kalması için “karşı” bir imza kampanyası da başlatıldı, 7 binin altında imza toplandı. 2019 yılında BM’ye bağlı bağımsız dört uzman Belçika’yı sömürgecilik dönemindeki vahşetlerden dolayı özür dilemeye çağırmıştı. Bu uzmanlara göre, Kral II. Leopold’ün, sömürgesi Kongo’daki rolü tanınmalı ve tarihin bu karanlık sayfası kapatılmalı.
ANF o dönemin “devlet terörünü” özetledi: 1865 yılında Fransa’nın son kralının torunu Leopold Louis Philippe ölen babası I. Léopold’da sonra taht oturur. 44 yıl hüküm süren II. Leopold’a 1885 yılındaki Berlin sözleşmesiyle bugünkü Demokratik Kongo Cumhuriyeti “özel mülk” olarak verilir. “Uygarlaştırma” adı altında, kanlı bir sistem hayata geçirir, yerel halk zorla çalıştırılır.
Fildişi kaynakları ve kauçuk tarlaları işletilir, yerel nüfusun bir kısmı köleliğe indirgenir. Böylece işkence, kamçılama, tecavüz ve rehin alma bu vahşetin günlük pratikleri haline gelir. Kaçmaya çalışanların ise ya elleri kesilir ya da katledilir. 1885 ile 1908 arasındaki katliamlar sırasında 10 milyon kişinin katledildiği tahmin ediliyor. Kongo ancak 1960 rüzgarıyla bağımsızlığını kazanabilir. Irkçılıkla mücadele dernekleri Belçika’nın Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne maddi tazminat ödemesini istiyor.
BRÜKSEL