Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) kamudan ihraç edilenlerin sayısı 145 bini aştı. Yargı kararının olmadığı ihraçlara ya sicil bilgileri ya da bir ihbarlar gerekçe gösterildi. İhraçlar için yargı yolu kapatılırken, özel sektörlerde de çalışmaları engellendi. İşsizlik ve açlıkla karşı karşıya bırakılan birçok kişi intihar ederek yaşamına son verdi. Kurulan OHAL İnceleme Komisyonu da 125 bin başvurudan 50 binini karara bağladı. Dosyalardan 45 bin 500 kişinin başvurusu reddedilirken, sadece 4 bin 500 başvurusu kabul edildi. İhraç edilenler haklarını korumak için Diyarbakır’da “Amed İhraçlar Platformu” kuruldu.
Kurgu süreciyle başladı
Platform, ihraçların mağduriyetini gidermeyi hedeflerken, platformun kurucularından Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Abbas Şahin, yaşananların hiçte tesadüf olmadığını söyledi. 20 Temmuz 2016’da bir darbe girişiminin yaşandığını, ardından OHAL’in ilan edildiği ve o günden bu güne Türkiye’de rejimsel bir değişiklik yaşandığının altını çizen Şahin, OHAL ile birlikte KESK, TMMOB, TTB ve DİSK gibi muhalif kesimleri yok etmeye yönelik bir kurgu süreci başladığına dikkat çekti.
‘Eylemler yapacağız’
Sadece Diyarbakır’da farklı farklı kurumlardan 4 bin 900’e yakın insan ihraç edildiğini hatırlatan Şahin, ihraç edilenlerle tek ses olunması halinde sonuç alınabileceğini belirtti. Direnişin sonuç vereceğini vurgulayan Şahin, “Bunun için Amed İhraçlar Platformu kurduk” dedi. Amaçlarının antidemokratik uygulamaları karşı mücadele olduğunu dile getiren Şahin, “OHAL gibi anayasal olmayan bir kurumun lağvedilip mağduriyetlerin giderilmesi ve ihraç edilenlerin işlerine geri döndürülüp hukukun tekrardan tesis edilmesidir. Çeşitli eylem ve etkinlikler düzenleyeceğiz, toplumsal duyarlılık kazandırma noktasında yaşanan hukuksuzlukları raporlaştıracağız” diye konuştu. Baskıya karşı duruş sergileyeceklerini kaydeden Şahin, “Bizim görevimiz de bunun karşısında duruş sergilemektir. Biz haklıyız kazanacağız ve hiçbir şey bizi bu haklı mücadelemizden vazgeçiremez” dedi.
DİYARBAKIR