Yeni çıkan genelgede izin ve istifaları iptal edilen sağlık çalışanları, çalışma koşullarının ağırlaşmasından şikayetçi. SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Güldiken, ihraç edilen çalışanların geri dönmesi gerektiğini söyledi
Türkiye’de koronavirüsün görüldüğü 11 Mart’tan bu yana resmi verilere göre 10 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre son bir ayda ise tüm Türkiye’de vaka oranlarında ve yatan hasta sayısında ciddi bir artış var. Bu süreçten en çok etkilen sağlıkçılar, birçok zorlukla karşı karşıya. Ek ödeneklerin haksız dağılımı, yeterli ekipman verilmemesinden şikayetçi olan sağlıkçılar, şimdi de izinleri iptal edildi. Sağlık Bakanlığı, son çıkardığı genelgede hastanelerdeki ağır hasta artışları nedeniyle sağlıkçıların izin ve istifalarının iptal edildiğini duyurdu.
Bu duruma tepki gösteren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, bu kararın sağlıkçıların ölüm riskini yükselteceği uyarısında bulundu. Pandeminin başlangıcından bu yana yoğun çalışma temposu içinde olan sağlık emekçilerinin tükendiğini kaydeden Güldiken, gece gündüz çalışan sağlıkçıların da dinlenme hakkı olduğunu söyledi.
4 sağlıkçı ikinci kez enfekte oldu
Güldiken, salgının başlangıcından buyana Diyarbakır’da enfekte olan sağlıkçı sayısının 50 bin civarında olduğunu belirtti. 1 hazirandan önce enfekte sağlıkçı sayısının sadece 95 olduğunu, şuan ise bunun 10 katı olduğunu kaydeden Güldiken, 4 sağlıkçının ikinci kez enfekte olduğu bilgisini verdi. Böyle giderse enfekte sağlıkçı sayısının daha da artacağını söyleyen Güldiken, “Şunu biliyoruz ki ilk virüs bulaştığında kişideki viral güç artıyor ve ikinci üçüncü defa virüse yakalandığında ölme riski daha da artıyor” diye konuştu.
İhraç edilen sağlıkçılar geri dönmeli
Güldiken, mevcut sağlık çalışanlarının iş yükünü artırmak yerine, ihraç edilmiş sağlık çalışanlarının işe dönüşlerinin sağlanması gerektiğini belirterek, “Binlerce, on binlerce ihraç edilmiş sağlık emekçisi var. 100 binden fazla atanmayı bekleyen, güvenlik soruşturmasına takılan sağlık emekçisi var. Bunları bir an önce koşulsuz bir şekilde işe başlatırlarsa takviye etmiş olurlar” dedi. 8 aydır yoğun çalışan saklık çalışanlarının tükendiğini kaydeden Güldiken, sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının kötüleştiğine dikkat çekti.
koronavirüsten yaşamını yitirenlerin sayısının Sağlık Bakanlığı’nın açıkladıklarından daha fazla olduğunu belirten Güldiken, böyle devam ederse can kaybının daha fazla atacağını vurgulayarak, “Sadece maskeyle, hijyenle, fiziksel mesafeye uymayla bu işin üstesinden gelemeyiz.” Dedi. Avrupa’da tekrar karantina uygulanması gündemde olduğunu söyleyen Güldiken, sadece evde kalmayla da salgının bitirilemeyeceğini, biran önce aşı çalışmalarının bitirilip dünyada herkese ulaştırılması gerektiğini ifade etti.
Kaynak: MA