KHK ile işinden ihraç edilen kadınlardan biri olan Leyla Sezer, çalışma yaşamından vazgeçmeyerek ayakta kalmak için büyük mücadele vermiş. Şimdi Urfa’nın tek kadın çiçekçisini işletiyor
Sivil toplum örgütleri ve işçi sendikalarının Olağanüstü Hal (OHAL) raporlarına göre, 25 bin 523 emekçi kadın Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) işlerinden ihraç edildi. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştiren ihraçlarla birlikte güvencesiz işlerde çalışmaya zorlanan kadınlar yanı sıra toplum baskısıyla da karşı karşıya kaldılar. Çalışma yaşamının dışına itilmek istenilen bu kadınlardan biri de Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Urfa Şubeler Platformu Sözcüsü Leyla Sezer. Sezer, toplumsal baskıya rağmen boyun eğmedi ve verdiği mücadeleyle ayakta kalmayı başardı.
‘Kadınlar ayakta durabilir’
İhraç edilme sürecini “travma” olarak tanımlayan Leyla Sezer, işsiz bırakılmasıyla birlikte ekonomik olarak yaşanacakların kaygısına düştüğünü belirtti. Cümlesine “Çünkü” diyerek başlayan Sezer, şöyle devam etti, “Bir ailem, çocuğum var ve bir anda işsiz kaldım. İşsizlikten sonra bir an ne yapacağımı bilemedim. Nasıl ayakta kalırım diye düşünmeye başladım.” İhraç edilen emekçi arkadaşlarıyla bir araya gelerek kolektif bir şekilde Urfa’nın tek kadın çiçekçisini işletmeye başladıklarını dile getiren Sezer, “Yıllarca mahallelerde çalışmalar yürüttüm. Fark ettiğim en büyük ayrıntı çoğunluğunu erkek esnafın oluşturmasıydı. O nedenle arkadaşlarımla kolektif bir şekilde Urfa merkezde tek kadın çiçekçi dükkanını açtık. Bu dükkanla, Urfalılara kadınların ekonomik olarak ayakta durabileceğini anlatmak istedik” ifadelerini kullandı.
‘Mücadeleyi sürdürdük’
Çevrelerinden, “zaten işten atıldınız, artık evde oturun” gibi baskılarla karşılaştıklarını kaydeden Leyla Sezer, “Eve hapsedilerek sadece aile ve çocuklarımızla ilgilenmemiz istenildi ancak biz bu zihniyeti asla kabul etmedik. Bu toplumsal baskıya karşı mücadele vermeyi sürdürdük. 2 yıldır dükkanımız açık ve aynı zamanda sendikal çalışmamızı da sürdürüyoruz” diye konuştu.
URFA