Mersin’de KHK ile görevlerinden ihraç edilen 96 kamu emekçisi, haklarında savcılıkça yürütülen soruşturmada ‘kovuşturmaya yer olmadığı’ kararı verilmesi üzerine yeniden işlerine geri dönmeyi bekliyor.
15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile Mersin’de görevlerinden ihraç edilmiş 96 kamu emekçisi hakkında Mersin Cumhuriyet Savcılığı’nca soruşturma başlatılmıştı.
Savcı Mehmet Fatih Kale, 96 kamu emekçisiyle ilgili emniyet tutanakları, sosyal medya hesaplarının incelenmesi ve UYAP sorgulamasıyla yürüttüğü soruşturmayı geçtiğimiz gün tamamladı. Soruşturma neticesinde ihraç edilen emekçilere ilişkin, “Örgüt hiyerarşisine dahil olduklarına dair soruşturma dosyasına yansıyan kamu davası açmaya yeterli delil bulunmadığı anlaşıldığından kovuşturmaya gerek yoktur” kararı verildi.
Kamu emekçileri, haklarında verilen bu karar sonrası şimdi ihraç edildikleri görevlerine yeniden dönme beklentisinde.
‘Terörist damgası’
Haksız bir şekilde ihraç edildiklerini dile getiren kamu emekçilerden Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Mersin Şube Başkanı Sinan Muşlu, bu haksızlığı “Düşünün biz ihraç olmuşuz ve yaklaşık 1,5 yıldır hiçbir soruşturma yok. Ama sizi kamuoyu önünde terörist diye damgalayan bir süreç var” diyerek dile getirdi.
Savcılığın haklarında verdiği kararı OHAL İnceleme Komisyonu’na, siyasi partilere ve Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdiklerini belirten Muşlu, özellikle OHAL İnceleme Komisyonu’nun bir an önce haklarında karar vermesini istedi.
İhraç edilme nedenlerinin tamamen muhalif bir sendikada faaliyetlerde bulunmaları olduğunu ifade eden Muşlu, “OHAL bahane edildi ve biz muhalifler olarak çok fazla ses çıkaran ve dik duran bir sendika olmamızdan kaynaklı bizim tasfiyemize neden oldular” dedi. Muşlu, görevlerine geri dönseler de mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.
‘Geç olsa da sevindirici’
Barış İçin Akademisyenler’den olan Eğitim Sen üyesi Esra Ergüzeloğlu da, geç de olsa savcılık tarafından verilen kararının sevindirici olduğunu ifade etti.
İmza sürecinde ihraç edilip, geri döndüğü görevinden sonrasında “güvenlik soruşturması” ile uzaklaştırıldığını söyleyen Ergüzeloğlu, uzaklaştırılma sebebinin ise tamamen yürüttüğü sendikal mücadeleden kaynaklı olduğunu vurguladı.
‘Bizi ihraç edenlere ceza verilecek mi’
Savcılık kararının ardından “Bizi ihraç ettirenlere acaba ceza verilecek mi?” sorusunu sormaya başladığını belirten Ergüzeloğlu, “Başından beri bu cezasızlık faktörü etkili oluyor. Gücü iktidarı elinde bulunduran kişiler kafalarına göre istediği kişilere istediği cezaları vermeye devam ederler. Ondan dolayı sadece şunu söylüyorum; aslında bizi ihraç eden anlayış terörizmdir” diye konuştu.