1 Eylül 1987’de yapılan yürüyüşte polis şiddeti sonucu şeker komasına girerek olay yerinde yaşamını yitiren İHD kurucularından Didar Şensoy, ölümünün 36’ncı yılında arkadaşları tarafından mezarı başında anıldı
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, cezaevlerindeki baskı ve işkenceleri protesto etmek amacıyla 1 Eylül 1987’de Ankara’da Meclis önünde gerçekleştirilen oturma eylemine polis saldırısında şeker komasına girerek hayatını kaybeden dernek kurucuları Didar Şensoy’u mezarı başında andı. Şişli’de bulunan Feriköy Mezarlığı’ndaki mezarı başında düzenlenen anmaya, İHD Genel Başkanı Eren Keskin, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Cumartesi Anneleri/İnsanları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekili Oya Ersoy, insan hakları savunucuları ve çok sayıda kişi katıldı.
Şensoy’un mezarına fotoğraflarını ve çiçekler bırakan kitle, yaşamını yitirişinin 36’ncı yılında da bıraktığı ısrarlı ve kararlı mücadele geleneğinin mirasçısı olmaya devam edeceklerinin mesajını verdi.
‘Polis şiddeti sonucu yaşamını yitirdi’
1934 yılında dünyaya gelen Şensoy, Yugoslav devrimine katılan bir öğretmen ve radyo spikeriydi. Yugoslavya’da öğretmenlik yapan Şensoy, 12 Eylül öncesinde eşinden boşanıp Türkiye’ye yerleşti. Kardeşinin tutuklanmasından sonra kendisini cezaevi koşullarının iyileştirilmesi ve insan hakları mücadelesine adayan Şensoy, 1986 yılında kurulan İnsan Hakları Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı.
12 Eylül darbesinin, demokratik hakların ortadan kaldırılması ve cezaevlerinde işkencenin artması üzerine 1 Eylül 1987’de Dünya Barış Günü’nde Meclis’e dilekçe vermek üzere tutuklu yakınlarıyla birlikte Meclis önüne gelen Şensoy, İstanbul’dan Ankara’ya yapılan yürüyüşte polis şiddeti sonucu şeker komasına girerek olay yerinde yaşamını yitirdi.
İSTANBUL