İHD Colemêrg Şubesi’ kentte artan intihar vakalarına karşı hazırladığı raporu paylaşarak, 10 ayda kentte 25 kişinin intihar girişiminde bulunduğu belirtildi. Açıklanan raporda söz konusu vakalarda tarikat ve cemaat etkisine vurgu yapıldı
İnsan Hakları Derneği (İHD) Colemêrg Şubesi tarafından kurulan “İntiharların Sebeplerine Yönelik Gözlem Komisyonu” kentte 2023 Ocak ayından bu yana meydana gelen şüpheli ölüm ve intihar olaylarına ilişkin raporunu açıkladı.
En az 25 intihar girişimi
Dernek binasında yapılan açıklamada raporu okuyan İHD üyesi Pınar Şen Zengin, intihar edenlerin kadın ve genç bireylerden olmasının dikkat çekici olduğuna dikkat çekdi. Raporda, intiharların Colemêrg ve ilçelerdeki dağılımıyla ele alındığına değinilerek, basına yansıdığı kadarıyla kentte yılbaşından beri 25 intihar girişimi gerçekleştiği ve bunlardan 12 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
Özel savaş politikaları devrede
Raporda, intihar edenler ortalama 17-30 yaş aralığında genç kadın ve erkek bireylerden oluştuğuna vurgu yapıldı. Raporda üniformalıların karıştığı suçlara ve etkilerine de dikkat çekildi. Raporda, “Hakkari’de 2019 yılında patlak veren ve kolluk kuvvetlerinin de dahil olduğu kişilerin kadınları cinsel istismara zorladığı açığa çıktı. Cinsel istismara zorlanan kadınlardan bazılarının ölümünün ‘intihar’ adı altında şüpheli ölümler olduğu gözlemlenmiştir. Yaşanan bu olay örgüleri Kurdistan üzerinde devam eden özel savaş politikaları ve nekropolitika olduğunu bizlere göstermektedir” ifadeleri yer aldı.
2015’te sonra artış yaşandı
Raporun devamında, “Hakkari bölgesi gençliğinin dinamik yapısı sosyal olan tüm ortamlardan uzaklaştırılarak kendi iç dünyasında yok edilmeye bırakılmıştır. Bunların bölgede özellikle 2015 sonrası sokağa çıkma yasaklarından sonra artış göstermesi de mevcut iktidarın özel savaş politikalarından yalnızca biridir” denildi.
Gençler yalnızlaştırılıyor
Rapora şu bilgilere yer verildi: “Bölge gençliği kendi içerisinde yalnızlaştırılarak erkek ve kadın gençlerin yaşam biçimleri kolluk kuvvetlerinin denetimi altına girdi. Gençlerin uyuşturucuya yönelmelerinin altında yatan sebeplerin kolluk kuvvetleri ve gençler arasında kurulan ikili ilişkiler sonucu olduğu bölge halkı tarafından iddia edilmektedir. Bunun yanı sıra bölgedeki genç kızların yine kolluk kuvvetleri tarafından çoğu zaman tehdit edilerek ya da kandırılarak cinsel istismara maruz bırakıldıkları basına yansıyan haberlerden bilinmektedir. Bölgede özellikle kafe vb. yerlerde çalışan genç kadınların kolluk kuvvetleri tarafından çoğu zaman rahatsız edildiği ve birçoğunun bölgedeki yetersiz yaşam elverişinden kaynaklı kolluk kuvvetlerine inandığı ve sonucunda da cinsel birlikteliğe zorlanarak bir tehdit haline dönüştüğü bölgenin genç kadınları tarafından iddia edilmiştir. ”
Uyuşturucu kullanımı arttı
Uyuşturucu kullanımının arttığına işaret edilen raporda, “Yapılan araştırmalarda Hakkari ve ilçelerinde özellikle uyuşturucu kullanımının artışı da gençlerin çaresizlik içerisinde olduğunu göstermektedir. Üniversite mezunu olup bugün hiç bir yerde istihdam bulamayan gençler asgari ücret ya da altında ücretlere tabii tutularak toplum içerisinde rencide olmakta ve gururları kırılmaktadır. Ekonomik bağlamda devletin bölgede yaptırımı olmaması da gençleri devletin özel politikaları kapsamında batıya sürüklemekte ya da batıda sömürüden ve yozlaşmadan kaçan gençlerin intihar etmesine sebebiyet vermektedir” denildi.
İktidar kendi fikirlerini yaygınlaştırıyor
“Özellikle bölgedeki gençlerin kendi özgür fikirlerinden kopartılarak yoksulluğa ve çaresizliğe sürüklendiği de açıktır” denilen raporda, “Özellikle siyasal anlamda Kürt gençlerinin okur yazarlık, eylem etkinlik, örgütlü mücadelelerine karşı bir duruşun ve yasakların hakimiyeti gençler üzerinde umutsuzluk yaratmaktadır. Gençlik merkezleri adı altında açılan yapıların sadece mevcut iktidarın politikalarına hizmet ettiği gözlemlenmiştir” denildi.
Tarikat iddiaları var
Kentte tarikatların varlığına işaret edilen raporda, “Bölgede yaşanan intiharlar üzerine yapmış olunan gözlemler sonucunda bir dizi görüşmeler yapıldı ve kendini tarikatın bir parçası gören bir kadının iddiaları şu yöndedir: ‘Kapılar kapanmak üzere, intiharlar bir başlangıçtır. Şemdinli bizim için önemli bir yer. Şu an 90 bin kişiyiz.’ Bu beyanlar bölgede farklı bir dini ya da inanç tarikatı olabileceği şüphesini uyandırmış, bununla alakalı çalışmalarımız devam etmektedir” denildi.
Gençlerimiz için çalışmalıyız
Raporda son olarak gençler için etkin çalışmalar başlatılması gerektiği vurgulanarak, “İnsan hakları savunucuları olarak yaşanan intiharların toplumsal dengeleri alt üst ettiğini belirtmek isteriz. Bu yüzden yaşam hakkı gibi en büyük hak ihlallerinin yaşandığı bu coğrafyada gençlerimize yönelik acil etkili çalışmalar başlatılması gerektiğini bildiriyoruz” denildi.
COLEMÊRG