Ekonominin 80 yıllık birikimini temsil eden şeker fabrikalarını satın alan şirketler, şimdi de bahane üretmeye başladı. Faizlerin ve dövizin dalgalanmasını öne süren şirketler ek süre istiyor
Sendikaların ve yerel halkın bütün itirazlarına rağmen özelleştirilen 13 şeker fabrikasının şimdiye kadar sadece yedisi devredildi. Geri kalan altısında ise finansman güçlüğü yaşayan alıcı şirketler ek süre istiyor. Türkşeker’e ait 25 şeker fabrikasından 13’ünün özelleştirme ihaleleri 24 Haziran seçimleri öncesinde tamamlanmış, Özelleştirme Yüksek Kurulunca da (ÖYK) satışlar onaylanmıştı. Ancak aradan geçen süre zarfında 2 milyar 241 milyon liralık yedi fabrikanın yeni sahiplerine devri yapılırken, 2.6 milyar liralık 6 fabrika için henüz devrin gerçekleşmediği öğrenildi.
Faizler yükseldi
Doğuş Çay, ihalesini kazandığı ve 1 milyar 336 milyon lira ödemesi gereken 3 fabrikayı devralabilmek için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan (ÖİB) ek süre istedi. Doğuş Çay’ın da aralarında bulunduğu Doğuş Gıda’nın sahibi Süleyman Karakan, “İşler biraz zor, faizleri görüyorsunuz. Birilerinin iddia ettiği gibi bu fabrikalar kelepir değil, faizler çok yüksek, elimizi taşın altına koyup 3 bin 500 kişi çalıştırıyoruz” dedi.
Uyardık, dinlemediler
Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, ise Kayseri Şeker’in aldığı Turhal dışındaki tüm fabrikaların işi bilmeyenlere satıldığını belirterek, “Ülke de işveren de kaybetti, yazık oldu. Yedi fabrikanın devri tamamlanırken, altı tanesi bekliyor. Bu fabrikaları işletmek kolay değil. Ne yapacaklar bilmiyorum. Çok söyledik, uyardık ama bizi dinleyen olmadı. Bu fabrikalarda çalışmaya devam eden işçi sayımız 40- 50’yi geçmiyor” dedi.
EKONOMİ SERVİSİ