Erdoğan, G20’de Trump’la yaptığı görüşmede bir kez daha Fırat’ın doğusunu hedef aldı Erdoğan, ‘İdlib’i de değerlendirme imkanımız oldu ama aslolan şu anda masada Münbiç’ dedi.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin ile bir araya geldi. Erdoğan’ın Trump’la 50 dakika süren görüşmesin gündeminde Fırat’ın doğusu ve Minbiç konuları vardı. Erdoğan bir kez daha Fırat’ın doğusunu hedef alıp, operasyon sinyali verirken, YPG konusundaki tavırlarını Trump’a aktardığını ifade ederek, “Münbiç’i temizlemede birlikte nasıl hareket ederiz, bunu konuştuk” dedi.
“Hatta bu arada İdlib’i de değerlendirme imkanımız oldu ama aslolan şu anda masada Münbiç konusu” ifadesini kullanan Erdoğan, Trump’la ayrıca Halkbank ve Fethullah Gülen’in iadesi ile ilgili de konuştuklarını belirtti. Erdoğan G-20’de düzenlediği basın toplantısında konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “Suriye’nin kuzeyinde ülkemizin ve bölgemizin güvenliğine tehdit oluşturan hiçbir yapıya izin vermeyeceğiz. Fırat’ın batısını olduğu gibi doğusunu da çok yakın bir zamanda kurtaracağız. Biz bu tür konularda müttefiklerimizden çifte standart değil, samimiyet bekliyoruz.” Basın toplantısında Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “Cemal Kaşıkçı’nın 7,5 dakika içerisinde boğularak öldürüldüğünün belgeleri var, ifadeleri var. Biz bunları dünya ile paylaştık. Bizden kimler istediyse bu belgeleri kendileriyle paylaştık. Bu sadece Türkiye’nin meselesi değildir. Hatta biz suçun işlendiği yerin İstanbul olması nedeniyle bu suçluların bize verilmesini istedik” dedi.
İdlib’de ‘başarı’ varmış
Rusya lideri Putin ile görüşmesine ilişkin de bilgi veren Erdoğan, şunları söyledi: “İdlib ile ilgili yaptığımız görüşmeler neticesinde attığımız kararlı adımlarla İdlib’deki bazı sıkıntılara rağmen çünkü hala terör sıkıntısı esiyor, bunlarla mücadeleyi birlikte yürütüyoruz ama Rusya ile buradaki dayanışmamız bizim burada terör örgütlerine yönelik, Rusya’nın rejime yönelik attığı kararlı adımlarla şu anda burada duruma bir hakimiyet olarak sahibiz. Bu hakimiyetin devamı, oradaki halkın da rahatlıkla evlerine dönme imkanını sağlamıştır ve şu anda İdlib halkı peyderpey ülkesine, topraklarına dönüyor. Biz de bunu gördükçe kendimizi başarılı addediyoruz ve bu süreci Rusya ile kararlı şekilde sürdürmeye niyetliyiz.” Erdoğan İdlib konusunda durumu “başarılı” olarak nitelese de sahadaki durum ve Rusya’dan konu ile ilgili gelen açıklamalar durumun “başarılı” olmadığını gösteriyor. Rus Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Türkiye ile İdlib için varılan Soçi mutabakatının gereklerinin yerine getirilemediğini söylemişti. Zaharova, “silahsızlandırılmış bölge” oluşturulmasının hala zor olduğunu belirtmiş ve İdlib’deki durum yüzünden hala çok endişeli olduklarını eklemişti.
ABD’den ‘ileri gitme’ uyarısı
ABD Senatosu’ndaki Silahlı KuvvetlerKomitesi’nin yeni başkanı James Inhofe, Türkiye’nin Rusya ile Batı arasında bir tercih yapması gerektiğini söyledi.Inhofe, Türkiye ABD ile F-35 programında kalmak istiyorsa S-400 füze savunma sistemlerinden vazgeçmesi gerektiğini belirtti. Bloomberg’e konuşan Inhofe, “F-35 programında kalmak istiyorsa Türkiye Rus S-400 sistemini satın alma konusunda daha ileriye gitmemeli” dedi.Inhofe, S-400’den vazgeçmezse Türkiye’nin sekiz partner ülkeden biri olması konusunun yeniden değerlendirileceği konusunda uyardı. Inhofe, “Türkiye önemli bir NATO müttefiki, ancak bu şekilde davranmamalı” dedi
HABER MERKEZİ