Suriye ordusunun, Rus askerleri ve İran milisleriyle birlikte 6 Mayıs günü İdlib’e başlattığı harekatta şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) denetimindeki İdlib’de esas hedefin El Nusra (Heyet Tahrir Şam) olduğu belirtilse de Türk destekli silahlı gruplara da gözdağı verildiği belirtiliyor. İdlib’in güneyi, Hama’nın kuzeybatı kırsalında başlayan operasyonun, TSK’nin bu bölgede bulunan gözlem noktasındaki güçlerini geri çektiğine ilişkin haberlerin ardından başlaması dikkat çekti. Rusların havadan desteğiyle ilerleyen Suriye ordusuna bağlı “Kaplan Kuvvetleri” adlı özel birliklerin öncülüğündeki güçler, bazı stratejik bölgeleri kontrol altına aldı.
Suriye yönetimine yakınlığıyla bilinen Al-Masdar’ın haberine göre, Hama’daki El-Bani ve Canabira köyleriyle, Osman tepesi (Tel Osman) Heyet-i Tahrir’uş Şam’dan kurtarıldı. Böylece Suriye ordusu, “Mudik Kalesi” (Kal’at el-Mudik) ile Kefer Nebuda kasabaları arasındaki bağlantıyı kesmiş oldu. Özellikle stratejik önemdeki Kefer Nebuda kasabası şiddetli çatışmalara sahne oldu. Rejim ordusu ile Türkiye destekli Ulusal Kurtuluş Cephesi savaşçıları arasındaki çatışmalarda kasaba birkaç defa el değiştirdi. Son gelen bilgilere göre Kefer Nebuda’da her iki tarafın da askerleri bulunuyor. Öte yandan Londra merkezli, muhalif Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, yaşanan çatışmalarda en az 20 kişinin öldüğünü bildirdi.
Lavrov: Kökleri kurutulmalı
Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov,İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Moskova’da yaptığı görüşmede, Suriye’deki gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Suriye’deki Rus Hmeymim Hava Üssü’ne İdlib’deki El Nusra militanları tarafından saldırılar düzenlendiğini belirten Lavrov, “El Nusra Cephesi’nin Heyet Tahrir Şam adını aldığıİdlib’deki durumu biliyorsunuz. Militanlar, bölgede kontrolü ellerinde tutmanın yanı sıra oradan Suriye ordusu mevzilerine ve sivil yerleşimlere saldırılar düzenliyor. Elbette militanlara yanıt verildi ve verilmeye devam edecek. Bu terör yuvasının kökü kurutulmalı” dedi. Türkiye ile bu konuda bir mutabakat imzaladıklarını anımsatan Lavrov, “İdlib’te yaşananlar ve Suriye ordusunun eylemleri hakkında periyodik olarak panik yaratanların ve bu panik havasını destekleyenlerini dikkatini çekmek isterim ki, bu mutabakatta militanların korunması gerektiğine dair bir kelime dahil yok, aksine burada tarafların militanlarla mücadele kararlılığı teyit ediliyor” ifadelerini kullandı.
Mutabakat çöktü
Suriye ordusu eylül ayında İdlib’e geniş kapsamlı bir harekat başlatmış, ancak Türkiye’nin Rusya nezdinde yaptığı girişimler sonucu harekat durdurulmuştu. Soçi’de imzalanan anlaşmaya göre, muhalif gruplarla Suriye hükümetine bağlı güçler arasında silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulacak, muhalifler bulundukları alanda kalacak ve ‘terör örgütleri’nin faaliyetlerini sonlandırmak için ise Ankara ve Moskova birlikte çalışacak. Ancak gelinen aşamada Moskova, Ankara hükümetini mutabakatın gerekliliklerini yerine getirmemekle suçluyor. Bir süre önce HTŞ’nin, diğer silahlı gruplarıtasfiye edip İdlib’in ezici çoğunluğunu kontrolü altında tutması da Moskova’yı rahatsız etmişti. Türkiye, Rusya’nın terör örgütü saydığı HTŞ’ye karşı herhangi bir girişimde bulunmayınca da Suriye ordusu yeniden harekat başlattı. İdlib’de yaşanacak savaşın, TSK kontrolündeki Afrin, Cerablus, Bab ve Azez gibi kentlerin geleceğini de tayin edeceği konuşuluyor.
İDLİB