İki yıldır Türkiye’nin talep ettiği ateşkes, yeniden gündemde. Köşeye sıkışan Selefi grupların ağır darbe yemesini önlemek isteyen Türkiye’nin ısrarıyla ilan edilen ateşkes ilk gün bozuldu
Rusya desteğindeki rejim kuvvetleri tarafından haftalardır bombalanan İdlib’de dün saat 14.00’den sornra ateşkes yürürlüğe girdi. Rus haber ajansı TASS, Rusya Savunma Bakanlığı yetkilisine dayandırdığı haberde İdlib’de ateşkesin sağlandığını doğruladı, Ajansa konuşan Rus general Yuri Borenkov, “Türk tarafıyla varılan anlaşmaya göre İdlib gerilimi azaltma bölgesinde 9 Ocak 2020, Moskova saatiyle 14.00’den itibaren ateşkes ilân edildi” dedi.
Görev yapılmayınca…
Türkiye iki yıldır İdlib’de ateşkes ilan edilmesini isterken, Astana’da karara bağlanan “Selefi militanların Türkiye tarafından tasfiye edilmesi” görevinin yerine getirilmediğini belirten Rusya, ısrarla bu talebi reddediyordu. İki yıl önce, Eylül 2018’deki Tahran zirvesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ateşkes ricasını geri çeviren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Burada görüşme masasında silahlı muhaliflerin temsilcileri ya da Nusra Cephesi ile IŞİD’in temsilcileri yok. El Nusracılar ya da IŞİD’ciler adına, söz veremeyiz” demişti.
Defalarca uyarı
Bu arada, Rusya zaman zaman Türkiye’yi uyararak Astana görevlerini yerine getirmesini istedi. Ağustos 2019’da da, Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin anlaşmalar gereği üzerine düşen görevi yerine getirerek silahlı militan grupları cephe hattı gerisine çekmesinin beklendiğini belirtmiş, bütün uyarılara rağmen Türkiye tarafından gerekenin yapılmadığına karar veren Rusya ve Şam yönetimi, İdlib’e saldırı başlatmıştı.
Yine çatışma çıktı
Rusya tarafından Türkiye ile İdlib’de ateşkes yapıldığı açıklanmasının ardından bugün sabah saatlerine kadar Suriye rejim güçleri, Maaret El Numan başta olmak üzere İdlib’deki birçok noktayı bombaladı.
Kalıcı çözüm: İç diyalog
Suriye Gelecek Partisi yöneticileri, Suriye krizinin kalıcı çözüm yolunun Suriye içi diyaloglar olduğunu belirterek, “Diyalog, Suriye halklarının kurtuluş gemisidir” dedi. Suriye Gelecek Partisi Halep Bürosu Genel Meclisi Üyesi Beraa Mehmûd, “Suriye krizinin kalıcı çözümü, halkların akan kanının durdurulması için en uygun yol Suriye içi diyaloglardır” drken, Suriye Gelecek Partisi Kadın Bürosu üyesi Suheyle Birîm ise “Ölüm ve zorunlu göç artık yeter. Diyalog yolu ile barışçıl bir çözüm bulmalıyız” dedi. Dün açıklama yapan Qamişlo’daki kanaat önderleri de Özerk Yönetim ve Suriye rejimine çağrıda bulunarak, “Suriye krizinin çözülmesi için her iki tarafın diyalog masasına oturması gerekir. Bu bütün Suriye halklarının hayrına olacaktır. Ülkenin çıkarları için ciddi kararların bir an önce alınması gerekir” dedi.
HABER MERKEZİ