Halk bazı kahvehanelerin kapalı kepenk ardında faaliyet yürüttüğünü iddia etti. Batman Belediye Eşbaşkanı Mehmet Demir halka ‘toplumsal sorumluluk biliciyle hareket edilmesi’ çağrısında bulundu
Koronavirüs nedeniyle artan ölüm ve vaka sayısı sonucu alınan tedbirler yerel ölçekte de arttırıldı. Batman Belediyesi kent genelinde dezenfekte çalışmalarını iki katına çıkardı.
İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi sonucu merkezi noktalardaki birçok oyun salonu, kahve, internet kafe ve lokantalar kapatılırken, özellikle mahalle arasında bulunan işletmelerin çoğu açık durumda. Kent genelinde kalabalık merkezlerde azalma olsa da özellikle kahve işletmecileri, faaliyetlerini kapalı kepenklerin ardında yürütüyor.
Dezenfekte çalışmaları yapılıyor
Belediye bünyesinde koronavirüs için ayrı bir komisyon oluşturuldu. Sağlık Müdürlüğü, Çevre Müdürlüğü, Veteriner Müdürlüğü’nün temsilcilerinin içinde yer aldığı komisyonda alınan kararlar hızla uygulanıyor. Günlük yapılan rutin dezenfekte çalışmalarının yanı sıra virüs tehlikesinin gündeme gelmesiyle birlikte belediye ekipleri dezenfekte çalışmalarını iki katına çıkardı. Bu kapsamda mezarlıklar, camiler, resmi kurumlar, otobüsler ve otobüs duraklarının yanı sıra hastane içi ve hastaneler çevresinde sık sık dezenfekte çalışmaları yapılıyor. Belediye çalışmalarını eksiksiz sürdürebilmesi amacıyla İŞ-KUR’dan 500 işçi başvurusunda bulundu.
Halka çağrı
Yapılan temizlik ve dezenfekte çalışmalarına ilişkin bilgi veren Belediye Eşbaşkanı Mehmet Demir, eczaneler başta olmak üzere birçok kurumdan dezenfekte çalışmaları için talep olduğuna dikkati çekti. Koronavirüse karşı mücadelede temizliğin önemli bir faktör olduğunu hatırlatan Demir, “Belediye olarak tüm taleplere yetişmeye ve dezenfektasyon çalışmalarımızı artırmaya çalışıyoruz. Açık mekanlara kesinlikle izin vermeyeceğiz; çünkü halk sağlığı her şeyin üzerindedir. Temastan, toplu alanlardan uzak durmaya özen göstermeliyiz. Toplumsal sorumluluk bilinciyle azami itina göstermelerini halkımızdan talep ediyoruz. Biz belediye olarak tüm çalışmalarımızı yapıyoruz ama aynı duyarlılığı halkımızdan da bekliyoruz” dedi.
Önlemler iki katına çıktı
Virüse karşı mücadele için kurulan komisyonun da koordinesini sağlayan Batman Belediyesi Sağlık Müdürü Pratisyen Hekim Mahmut Çiftçi da aldıkları önlemleri iki katına çıkardıklarını kaydetti. Mezarlıklardan toplu taşıma otobüs ve duraklarına kadar her gün dezenfekte çalışması yaptıklarını ifade eden Çifti, “Bizim yaptığımız çalışma kapsamında çevre müdürlüğü ve veterinerlik müdürlüğü ile de koordine halindeyiz. Her ne kadar biz önlem alsak da burada halka önemli bir çalışma düşüyor” dedi.
Halkı bilinçlendirmek amacıyla veri tabanlarında kayıtlı 194 bin kişiye toplu mesajda attıklarını ifade eden Çiftçi, şunları söyledi: “Bu süreçte insanların kişisel temizliği her zamankinden daha dikkat etmeleri gerekiyor. Cep telefonlarının kullanımından asansör vb. gibi yerlere dokunduktan sonra muhakkak eller yıkanmalı veya kolonya ile silinmelidir. Sağlıklı bireylerin maske ve eldiven takmalarını önermiyoruz. Çünkü virüs damlacık yöntemiyle bulaşıyor. Maske sağlıklı bireyler yerine hasta olanlar takmalıdır. Sağlık çalışanları hastane dışında maske takmamalarını öneriyoruz.”
Sosyal izolasyon
Mezopotamya Ajansı’ndan Lezgin Akdeniz ve Cahit Özbek’e konuşan TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, “Bu hastalığa yakalandığına dair belirtiler, ateş, kuru öksürük ve nefes darlığı varsa bu durumlarda mutlaka hastaneye gitsinler istiyoruz. Vatandaşların yapacakları şey ilaç almak değil bağışıklık sistemlerini güçlendirmek, sağlıklarına dikkat etmek, dengeli beslenmek, bol sıvı tüketmek, en az 7 buçuk saat uyumaları gerekmekte. Risk gurubunda olanlarında sosyal izolasyona uymaları, evde kalmalarını öneriyoruz” dedi. Yerlikaya, yetkilileri şeffaf olmaya ve ortaklaşmaya çağırırken, “Sağlık emekçilerinin ihtiyaçların karşılanması, araç gereçleri ve çalışma koşullarının düzeltilmesini talep ediyoruz” dedi.
Kaynak: MA