Yurttaşlar, Bodrum’da ve Milas’ta geçtiğimiz günlere kadar süren su sorununu çözme iddiasıyla atılan yeni adımlarıyla tarım üretiminin bitirilmek istendiğine işaret ederek, tepki gösterdi
Bodrum’da ve Milas’ta geçtiğimiz günlere kadar süren su sorununu çözme iddiasıyla yeni adım atılırken, tarım üretimleri adeta bitirilmek isteniyor. Bodrum’a içme suyu sağlamak amacıyla açılması planlanan yeni kuyuların, Milas’ta Çamovalı ve çevre köylerinin su kaynaklarını tüketeceği belirtildi. Köylüler, bu duruma sanal medya ve çeşitli platformlarda tepkilerini dile getirerek yetkililerden açıklama ve çözüm bekliyorlar. Açılacak olan kuyuların, mevcut artezyen kuyularının kurumasına ve su tabanı seviyelerinin düşmesine yol açacağı ifade ediliyor.
Su döngüsü bozulacak
Çamköy ve Karacihisar su havzası, daha önceden açılan kuyular yüzünden su tabanı seviyelerinin düşmesiyle karşı karşıya kalmıştı. Bu durum, Hamzabey Çayı’nın yaz aylarında kurumasına neden olurken, şu anki planlamaların, bu durumu daha da kötüleştireceği düşünülüyor. Daha önce su deposu olarak işlev gören Çamköy ve Karacahisar havzasının su tabanı, su çekilmesiyle zarar görmüş durumda. Bu, bölgedeki ekosistem ve su döngüsü bozularak bölge susuzluğa mahkum olacak.
Su kaynakları kuruyacak
Yeni açılacak kuyuların, ova köylerinin su taban seviyesini düşürerek zarar vereceği tahmin ediliyor. Bu durum, tarım ve yerel ekonominin yanı sıra, köylülerin yaşam kalitesini de doğrudan etkileyecek. Coğrafyacılar ve jeologlar, su havzaları arasındaki bu tür değişikliklerin ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtiyorlar. Karacahisar ve Çamköy havzasındaki su tabanının düşmesi, bölgedeki diğer su kaynaklarını kurutabileceği ifade ediliyor.
Tüm su termik santrallere
Diğer yandan bölgede susuzluğa neden olan termik santraller su çekimine devam ediyor. Bodrum’daki barajlarda su tükenirken, Bodrum ve Milas havzasının tüm su varlığını, Yeniköy-Kemerköy termik santralleri ile Yatağan termik santrallerinin tükettiği görülüyor. Bu 3 santralin toplam elektrik üretim gücü 1680 MW. Bu güçte bir santralin yıllık su ihtiyacı ise yaklaşık 60 milyon m3. Bodrum ve Milas’ın yıllık su tüketimi üzerinden ortaya çıkan yıllık su ihtiyacı ise yaklaşık 35 milyon m3. Tüm sular termik santrallere bağlanırken, tarımı bitirecek olan yeni su kuyuları açma girişimi sürdürülüyor.
EKOLOJİ SERVİSİ