Özerk Yönetim Dış İlişkiler Dairesi Üyesi Xalid Îbrahîm, DAİŞ’in uluslararası bir sorun olduğunu belirterek, ülkelerin Hol Kampı’ndaki DAİŞ üyesi vatandaşlarını almaları gerektiğini vurguladı. Îbrahîm, saldırılarda hayatını kaybedenlerin ailelerinin ise ‘Teslim edilenlerin ya da geri dönenlerin mahkemeden geçirilmesini istediklerini’ belirtti
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları sürerken, bölgedeki mülteci sorunu da devam ediyor. Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Üyesi Xalid Îbrahîm, Hol kampında mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesi gerektiğini ve sorumluluğun tümden Özerk Yönetim’e yüklenmemesi gerektiğini belirtti.
Fırat Haber Ajansı’na (ANF) değerlendirmelerde bulunan Îbrahîm, DAİŞ ile mücadelede Özerk Yönetimin üzerine düşen tüm sorumluluğu yerine getirdiğini, uluslararası toplumun da bundan sorumlu olduğunu ve bu sorumlulukla hareket etmesi gerektiğini ifade etti.
DAİŞ’in coğrafi hakimiyetini kaybettiği 2019 yılından bu yana bu zihniyeti yeniden canlandırmak isteyenler ile mücadelenin devam ettiğinin altını çizen Îbrahîm, Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan cezaevlerinde binlerce DAİŞ’li bulunduğuna, Hol ve Roj kamplarında ise binlerce DAİŞ’li ailenin varlığına dikkati çekti.
Türkiye’nin saldırıları DAİŞ’e cesaret veriyor
Hol ve Roj kamplarında yaklaşık 50 ülkeden kişilerin bulunduğuna değinen Xalid Îbrahîm, kendi vatandaşlarını almayı kabul eden ülkelerin sadece çocukları istediklerini kaydetti. Özerk Yönetimin bunu kabul etmediğini dile getiren Îbrahîm, “Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırıları ve tehditleri, elbette DAİŞ’in kendisini bir kez daha uluslararası bir terör tehdidi olarak örgütlendirmesi için hem imkan sağlıyor hem de cesaret veriyor” dedi.
Gittikleri ülkede yargılanmalılar
“DAİŞ zihniyeti taşıyanların sorunu uluslararası bir sorundur” diyen Îbrahîm, “Kuzey ve Doğu Suriye halkı, özellikle bu savaşta çocuklarını bedel veren ailelerin, gerek yabancı ülkelere teslim edilen aileler için olsun, gerek geri dönen aileler için olsun tepkileri yavaş yavaş çıkıyor. Çünkü birçok aile, ‘bizim çocuklarımızın kanları bu şekilde yerde kalmasını kabul etmeyiz’ diyorlar. Teslim edilenlerin ya da geri dönenlerin mahkemeden geçirilmesini istediklerini dile getiriyorlar” ifadesinde bulundu.
HABER MERKEZİ