Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek girdiği ölüm orucu üzerine ‘cezaevinde kalamaz’ raporu ile tahliye edilmişti. Sağlık durumu kötüleşen Gökçek’e polisler kaçma şüphesiyle elektronik kelepçe takmak istiyor.
Grup Yorum’a getirilen konser yasaklarının kaldırılması, üyeleri hakkındaki arama kararlarının iptali ve İdil Kültür Merkezi’ne yönelik baskılara son verilmesi talebiyle grup üyeleri Helin Bölek 252 gündür, 24 Şubat’ta cezaevinden tahliye edilen İbrahim Gökçek ise 255 gündür ölüm orucunda.
Gökçek, “cezaevinde kalamaz” raporunun ardından tahliye olduktan sonra ölüm orucu eylemini Helin Bölek ile birlikte Sarıyer’deki Direniş Evi’nde devam ettiriyor.
Direniş Evi’ni ablukaya alan polisler, İstanbul 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını gerekçe göstererek Gökçek’e elektronik kelepçe takmak istiyor. Uygulamaya itiraz eden Grup Yorum üyeleri ve avukatların görüşmeleri sürüyor.
Ölümleri durdurun
Grup Yorum ve Tutsaklar İçin Dayanışma Platformu üyeleri ise, ölüm orucundaki Grup Yorum üyeleri ile açlık grevindeki Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) avukatlarının durumuna dikkat çekmek amacıyla Beyoğlu’ndaki Avrupa Pasajı Aynalı Geçit’te açıklama yaptı.
Açıklamaya Grup Yorum üyeleri, cezaevinde açlık grevinde bulunan tutukluların aileleri, ÇHD ile Halkın Hukuk Bürosu avukatları ve çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamanın yapıldığı salona, “Grup Yorum ve tutsakların talepleri kabul edilsin” pankartı asıldı.
Grup adına açıklama yapan Direnişler Meclisi üyesi Acun Karadağ, AKP iktidarı tarafından uzun süredir demokratik kitle öğütlerine, siyasetçilere, gazetecilere, hukukçulara, sanatçılara, kadınlara, çocuklara, öğrencilere ve halkın her kesiminden emekçilere, dili dini, siyasi düşüncesi, etnik kökeni üzerinden ciddi bir saldırı olduğunu ifade etti. Adaletin adalet sarayından aramanın faydasız olduğunu söyleyen Karadağ, “Bunu yaşanan birçok dava üzerinden biliyoruz. İktidarın mahkeme heyetlerine verdiği talimatlarla, yüzlerce yılı bulan cezalara çarptırılan insanların duruşmalarına şahit oluyoruz. Bu saldırılar karşısında susmayı değil direnmeyi tercih eden insanlarımız var. Bizler demokratik kitle örgütleri olarak bu güne değin baskılara karşı susmadık, direndik, direnenlerin yanında olduk. Bugün de direnenlerin yanındayız” ifadelerini kullandı.
‘Dayanışma çağrısı’
Grup Yorum’un ülke halklarına konserler vermiş, milyonları türküleriyle buluşturmuş, direnişlerde, grevlerde emekçilerin yanında olmuş muhalif müziğin simgelerinden olduğuna dikkat çeken Karadağ açıklamasına şöyle devam etti:
“Grup Yorum üzerinde iktidarların hep baskısı oldu. Ancak 2015 yılından itibaren Yorum üyelerine yaşam hakkı bile tanınmıyor. Adları arama listelerine yazılıyor. Kültür dernekleri basılıyor. Müzik aletleri kırılıyor, gözaltına alınan üyeleri işkence görüyor, tutuklanıyor. Bizler demokratik kitle örgütleri olarak, Grup Yorum, Mustafa Koçak, Halkın Hukuk Bürosu avukatları ve tutsakların taleplerinin kabul edilmesi, açlık grevi ve ölüm oruçları süreçlerinin, ölümlere yaşanmadan son bulması için iktidarı aklıselim davranmaya, duyarlı kamuoyunu taleplerin karşılanması çerçevesinde bir araya gelmeye, dayanışmaya çağırıyoruz”
Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek 255 ve Helin Bölek 252 gündür, tutuklu tutuklu Mustafa Koçak ise 240 gündür ölüm orucunda. Bunun yanı sıra 3 yıldır tutuklu bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı ve yöneticileri ile Halkın Hukuk Bürosu avukatlarının başlattığı açlık grevleri 25’inci günü geride bıraktı.
HABER MERKEZİ