İngiltere’de finans çevrelerini ikna etmek için kamp kuran AKP kurmaylarının girişimlerini değerlendiren HDP Dış İlişkiler Sorumlusu Hişyar Özsoy, ‘Çark artık dönmüyor. Dışarda kapı kapı dilenerek, bu seçimi atlatmaya çalışacaklar’ diye konuştu
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve kurmaylarının 13 Mayıs’ta İngiltere’ye yaptığı 3 günlük ziyaretin ardından bu kez ekonomi kurmayları Londra’da kamp kurdu. Merkez Bankası’na (TCMB) yönelik müdahale açıklamaları sonrası 5 TL’yi bulan doları düşürmek için temaslarda bulunan AKP kurmayları, finans çevrelerini ikna etmeye çalışıyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkiler Sorumlusu Hişyar Özsoy, AKP’nin seçim öncesi özellikle de finans krizini ötelemek ve finansman baskılarını azaltmak için Şimşek’i İngiltere’ye yolladığını söyledi.
Hele bir Haziran bitsin
Özsoy, “Seçimleri atlatana kadar, İngiltere’nin desteğini almaya çalışıyorlar. Onların vereceği destek ile ayakta kalmaya çalışıyorlar. Tabii ne kadar sonuç alırlar onu çok fazla bilmiyoruz ama İngiltere’nin Erdoğan’ı desteklemesi hem İngiltere’nin hem de Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile içine girdiği krizle ilgili bir durumdur” diye konuştu.
Türkiye’nin İngiltere’deki finans çevresini ikna etmesi için taviz vermek zorunda olduğuna dikkat çeken Özsoy, şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’de çark artık dönmüyor. İngiltere’nin taleplerine karşı yapabilecekleri hiçbir şey yok. Neredeyse teslim olmuşlar İngiltere’ye. Dolayısıyla Şimşek, İngiltere’nin istediği tavizlerin hepsini de verebilir. O duruma kadar düşmüşler. Çünkü elde avuçta hiçbir şey yok. Dışarda kapı kapı dilenerek, bir şekilde bu seçimi atlatmaya, bu seçim ekonomisini çevirmeye çalışacaklar. Türkiye, yani tavizlerin hepsine de ‘evet’ diyebilir.”
Kriz derinleşecek
Türkiye’nin bunalımdan çıkmak için gittiği ülkelere tavizler verdiğini vurgulayan Özsoy, şunları dile getirdi: “Krizi tavizler ile çözmeye çalışan hükümet, krizi daha da derinleştirecek. Çünkü Türkiye’de yapısal bir kriz söz konusu. Yani Türkiye reel anlamda birçok kriz içerisinde. Üretemiyor, cari açık çok fazla. İthalat ihracata oranla çok yüksek. Piyasaların borcu çok yüksek. Artık Türkiye’nin bu borcu döndürebilecek gücü kalmamış. ‘Seçimlere kadar bu balonu idare edebilirsek, seçimden sonra da patlasa da çok önemli değil’ düşüncesindeler.”
Büyüme tahminini düşürdü
Moody’s’in Türkiye’nin büyüme tahminlerini aşağı çekmesi sonrası OECD’de büyüme tahminini yüzde 5.3’ten yüzde 5.1’e çekti. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bugün yayımladığı ‘Ekonomik Görünüm’ raporunda, Türkiye için 2018 büyüme tahminini yüzde 5.1 ve 2019 beklentisini yüzde 5 olarak açıkladı.
Dış ticarette açık büyüyor
Nisan ayında ihracat 13,87 milyar dolar, ithalat 20,55 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2018 yılı Nisan ayında, 2017 yılının aynı ayına göre yüzde 7,8 artarak 13 milyar 869 milyon dolar, ithalat yüzde 15,6 artarak 20 milyar 554 milyon dolar olarak gerçekleşti. Nisan ayında dış ticaret açığı yüzde 35,6 artarak 6 milyar 685 milyon dolara yükseldi. TÜİK’e göre, dış ticaret açığı 6.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalat ve ihracatta ilk sıra Almanya’da.
Selman Güzelyüz/Ankara/MA