Adil Yargılanma Hakkı Günü vesilesiyle yapılan açıklamada konuşan ÇHD Ankara Şube Başkanı Av. Yılmaz, soyut iddialara, varsayımlara, itirafçı beyanlarına dayalı hüküm kurulan yargılama oyunlarının son bulması çağrısında bulundu
Ankara’da bulunan hukuk örgütleri, adil yargılanma talebiyle açlık grevindeyken hayatını kaybeden avukat Ebru Timtik’e atfedilen 14 Haziran Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü’ne ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Adalet İçin Hukukçular, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şube, Demokrasi İçin Hukukçular, Hukukçu Dayanışması, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şube ve Toplumsal Hukuk tarafından ÇHD Ankara Şubesi’nde yapılan toplantıda “Adil yargılanmak haktır” yazılı pankart asıldı.
Talebini dünya duydu
Toplantıda ortak açıklamayı yapan, ÇHD Ankara Şubesi Başkanı avukat Murat Yılmaz, Timtik’in adil yargılanmadığını anlatmak uğruna yaşamını yitirdiği davada ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, ÇHD üyeleri Barkın Timtik ve Oya Aslan’ın halen tutuklu yargılandığını hatırlattı. Timtik’in talebinin tüm dünyada yankı bulduğunu dile getiren Yılmaz, “Dünya genelinde birçok hukuk örgütü ve baro tarafından 14 Haziran günü ‘Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü’ ilan edilmiştir” diye aktardı.
Bu yılki ödül Mısır’a
Bu yıl kapsamında her yıl adil yargılanma hakkı mücadelesi veren bir kişiye “Ebru Timtik Ödülü” verileceğini söyleyen Yılmaz, “Geçtiğimiz yıl bu ödülün ilki Ebru Timtik’e atfen Avukat Barkın Timtik’e verilmiştir. Bu yıl da Ebru Timtik Adil Yargılanma Hakkı ödülü Mısır’da adil yargılanma hakkı için mücadele eden kişi yahut kurumlara verilecektir” diye ifade edildi.
Davalardaki ihlaller
Adil yargılanma hakkı ihlallerine her gün bir yenisinin eklendiğini vurgulayan Yılmaz, “Siyasi davalarda yasa dışı deliller ve gizli tanık/ itirafçı tanık beyanlarıyla hüküm kuruluyor. Kamuoyunda Kobanê davası olarak bilinen HDP MYK üyelerinin yargılandığı dava olağanüstü bir hızla devam etmekte, AİHM/AYM kararları uygulanmamakta, gizli/açık tanık beyanları ile yargılama yürütülmektedir. Şenyaşar ailesi halen Urfa adliyesi önünde oturma eylemi yaparak adil yargılanma hakkı talep etmektedir. Sibel Balaç ve Gökhan Yıldırım adil yargılanma talebi ile başladıkları ölüm orucunun 170’li günlerini aşmıştır. Çorlu Tren Katliamı, Hendek İşçi Katliamı, Soma Katliamı aileleri halen adalet beklemektedir” şeklinde konuştu.
Yılmaz, soyut iddialara, varsayımlara, itirafçı beyanlarına dayalı hüküm kurulan yargılama oyunlarının son bulması çağrısında bulundu.
‘Hak mücadelesinin takipçisi olacağız’
Yayımlanan ortak metin ve raporlara göre Mısır’da adil yargılanma hakkı kapsamında yaşanan sorunların tüm muhalifleri etkileyen bir düzeyde olduğunu ifade eden Yılmaz, “Türkiye’de de olduğu üzere, Mısır’da da bu baskı ve zor uygulamalarına maruz kalan kesimlerin başında hak mücadelesi yürüten avukatlar gelmektedir. Bizler, Adil Yargılanma Hakkı günü vesilesiyle bu hak mücadelesinin ülkemizde ve dünyada takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz ” dedi.
Kaynak: MA