İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından hazırlanan raporda, Türkiye’nin Afganları geri gönderdiği ve buna son verilmesi gerektiği belirtildi
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından “Kimse Bana Afganistan’dan Neden Ayrıldığımı Sormadı” başlıklı bir rapor yayınlandı. Raporda, Türkiye’nin Ağustos 2021’de Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesinden bu yana geri itme ve Afganistan’a sınır dışı etme işlemlerini artırdığını belirtildi.
Raporda, Türkiye’nin Afganların kayıt yapmalarını engellediği ve sınır dışı tehdidinde bulunduğu belirtildi.
8 ayda 44 bin kişi gönderildi
Türkiye İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan sın açıklamada 20 Ekim itibariyle, 2022 yılı ülkeye girişi engellenen düzensiz mülteci sayısının 238 bin 448 olduğunu açıkladı. Buna göre, bir çoğu Afgan olan mültecilerin 44 bin 768’i 2022 yılının ilk 8 ayında hava yoluyla Kabil’e geri gönderildi. Bu rakam 2021’nin ilk 8 ayına göre yüzde 150’lik bir artış olduğunu ortaya koyuyor.
‘Türkiye Afganları sınır dışı ediyor’
HRW Mülteci ve Göçmen Hakları Direktörü Bill Frelick yaptığı açıklamada, “Türkiye dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olsa da aynı zamanda çok sayıda Afgan’ı sınırlarından geri itiyor ya da uluslararası koruma taleplerini kısmen inceleyerek veya hiç incelemeden Afganistan’a sınır dışı ediyor” diyerek Türkiye’ye buna son verme çağrısında bulundu.
Tanıklarla görüşüldü
Raporda ayrıca geri gönderilen Afganlarla yapılan görüşmelere de yer verildi. Buna göre, görüşülen kişiler, yanlarında kadın bir aile üyesi olmadan seyahat eden tüm erkekler Türkiye’nin kendilerini veya beraberlerindeki diğer kişileri darp ettiğini veya bu kişilere başka şekillerde kötü muamelede bulunduklarını ya bizzat yaşamış ya da buna tanık olmuş kişiler.
Sınır geçişlerinde ateş açıldı
Bunların birçoğu da Türkiye’nin İran sınırına yaklaştıklarında ya da bu sınırı geçmeye çalıştıkları sırada Türkiyeli sınır yetkilileri tarafından kendilerine ateş açıldığını bildirdi. HRW raporunda, sınır dışı edilmek üzere olan birçok Afgan’a sığınma talebinde bulunma veya sınır dışı edilmeye itiraz etme fırsatı verilmediğini ve gönüllü geri dönüş formlarındaki imza veya parmak izlerinin genellikle zorla veya hileyle alındığını veya bunların sahte olduğu belirtildi.
Türkiye AB koşullarını sağlamıyor
Türkiye’ye dair ihlallerin sıralandığı raporda, Türkiye’nin AB hukukunda, AB Sığınma Prosedürleri Direktifi’nin 38. Maddesinde belirlenen güvenli üçüncü ülke kriterlerini karşılamadığı belirtildi.
Verilen destek hatırlatıldı
Frelick Türkiye’nin mülteci pazarlığı ile aldığı fonlara atıfta bulunarak, “AB’nin Türkiye’ye verdiği göç yönetimi desteği, bu desteğin insanların sığınma haklarının ellerinden alınmasına ya da hayatlarının veya özgürlüklerinin tehdit altında olacağı yerlere geri gönderilmelerine katkıda bulunmayacağına dair açık ve fiili güvenceler verilmesi koşuluna bağlanmalıdır” dedi.
En çok mültecinin olduğu ülke
Türkiye, 3,9 milyon kişi ile dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda. Bunlardan 3,6 milyonu geçici koruma altında bulunan Suriyeliler olurken, 320 bini ise çoğunluğu Afgan olan diğer göçmenlerden oluşuyor. Binlerce mülteci ise hala kayıt altında değil.
HABER MERKEZİ