Latince bir deyim olan Homo Faber, ‘yapıcı, teknik adam’ anlamına geliyor. İsviçreli yazar Max Frisch’in ünlü eseri Homo Faber, romanın kahramanı Walter Faber’in kişiliğinde ayakları hep yere basan, sadece akla inanan, dünya görüşü sadece teknoloji ve matematiğin verileri üstüne kuran modern insanın trajedisini sergilemekte
Hüseyin Aykol – Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevi C4-78 Sincan-Ankara
Max Frisch’in Homo Faber romanı 1957 yılında yayınlanmış. Ancak yazarı biraz geç fark etmişiz. Nitekim ben kitabın geçen yıl basılan edisyonunu okudum. Can yayınları tarafından Türkçeye kazandırılan roman, şimdiye dek 7 baskı yapmış.
Romanın okurları, eseri benim gibi çok sevmiş olmalılar. Öncelikle çok kolay okunuyor. 1957’de yayınlanmış olmasına rağmen, bugünlerde yaşanabilecek bir olaylar silsilesi var romanda.
Homo Faber’i, 20. Yüzyılın edebiyatında baş eserler arasında sayanlar var. Romanın kahramanı, insanların birbirini en kolay tanıyabildiği yolculuklardır. Uçak, gemi ve araba ile ülkeler, kıtalar dolaşılmaktadır. İnsan karakterlerinin sorgulandığı bu yolculukta, romanın kahramanı, rastlantı sonucu doğduğundan habersiz kızına aşık olur.
Böylesine güzel kitapların yazarı Max Frisch, 1911 yılında İsviçre’nin Zürih kentinde doğdu. Alman dili üzerine eğitim almaktayken, 16 yaşında yazmaya başladı. Babası, 22 yaşındayken ölünce, gazetecilik hayatına atıldı. Böylece birçok Doğu Avrupa ülkesine gidebildi.
Bu arada okuduğu fakülteden mezun oldu ve 1941 yılında mimar diplomasını aldı. 2. Dünya Savaş’ında tarafsız kalan İsviçre’nin ordusunda da yer alan Max Frisch’in edebiyat yaşamı ise çok önceden başlamıştı.
Nitekim roman ve tiyatro oyunları 1934 yılından itibaren yayınlanmaya başladı. Tanınmasını sağlayan Homo Faber romanı ise 1957 yılında yayınlandı. Hemen ertesi yıl, Almanya’nın en önemli edebiyat ödülü olan “Georg Büchner” ödülünü kazandı. 1976 yılında ise Alman kitapçılar tarafından verilen “Barış Ödülü’ne layık bulundu.
1991 yılında yaşamını yitiren Max Frisch’in kimi eserleri ve yayınlanma tarihleri şöyle:
o Yine Başladılar Şarkılarına (1946)
o Kont Öderland (1951)
o Stiller (1954)
o Montauk (1975)
o Mavi Sakal (1982)
Pek çok kitabı, Almancadan Türkçeye ve birçok eseri Türkçeden Almancaya çeviren Sezer Duru’nun Türkçeye kazandırdığı Homo Faber’i seveceksiniz!