Hindistanlı Profesör Anuradha Chenoy, Hindistan’daki tecavüz ve kadın katliamı protesto eylemlerinin temel sloganı haline gelen ‘Jin, Jiyan, Azadi’ sloganın evrensel bir mesaj olduğunu söyledi
9 Ağustos (2024) tarihinde Hindistan’ın Batı Bengal eyaletine bağlı Kalküta kentinde bir kadın doktor tecavüze uğrayarak katledildi. Doktorun tecavüze uğrayarak katledilmesinin ardından kadınlar ve doktorlar, Hindistan’ın birçok yerinde sokağa çıktı.
18 Ağustos’ta grev çağrısı yapan Hindistan Tabipler Birliği, ülke genelindeki hastanelerde zorunlu olmayan tüm hizmetlerin durdurulacağını açıklayarak hükümete faillerin cezalandırılması için 72 saat süre tanıdı.
Eylemlerde dikkat çeken bir diğer şey ise Kürdistan’da başlayın, İran’da kadın öncülüğünde gelişen ve dünyaya yayılan “Jin, Jiyan, Azadi” sloganının Hintçe ve Kürtçe yazıldığı pankart oldu.
Kadınların eylemlerine yönelik Hindistan’da bulunan Jawaharlal Nehru Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Anuradha Chenoy, değerlendirmelerde bulundu.
‘Bu eylem farklı’
Profesör Anuradha Chenoy, dünyada ve özellikle Üçüncü Dünya ülkelerinde olduğu gibi Hindistan’da da kadınlara karşı suçların arttığının altını çizerek, buna karşı gerçekleşen son eylemin diğer eylemlerden farklı olduğunu şu şekilde aktardı:
“Bu eylem farklıdır. Aradaki fark, artık suçların nispeten daha iyi haberleştirilmesi, kadınların ve toplumsal hareketlerin suçlara karşı ayağa kalkmasıdır. Polis daha önce bu suçları örtbas etmeye çalıştığında, aileler genellikle kadınlarına karşı işlenen suçları gizlediler çünkü bunun ‘namuslarını’ bozduğunu düşünüyorlardı; ayrıca kadın mağdurları da desteklemiyordu.”
Anuradha Chenoy, Tıp fakültesi müdürünün suçu ciddiyetle ele almadığını, polisin mağduru intihar ederek ölmüş olabileceğini söylediğini ve ilk bilgiyi rapora koymadığını ve suçun üstünü kapattığını aktardı. Anuradha Chenoy, katledilen doktorun anne, ailesinin ve meslektaşlarının büyük ses getirip olayı gazetelere taşımasıyla polis ve üniversiteyi ifşa etme ve faili yakalama hareketi başlattığını hatırlattı.
‘Kadınların güveliği sağlanmalı’
Kadına yönelik suçların soruşturulması gerektiğini dile getiren Anuradha Chenoy, “Failin ve suçun işlendiği kurumun da sorumluluğu üstlenmesi gerekmektedir. Polis hesap vermeli. Kadınların güvenliği sağlanmalıdır. Bu eylemler çok güçlüdür. Suçu gizleyen herkese ve eyalet yönetimine karşı siyasi eylemlerde büyüyor. Bu eyalet hükümeti için krizlere yol açabilir” dedi.
‘Jin Jiyan Azadi, evrenseldir
“Jin, Jiyan, Azadi, sloganı önemi evrensel bir mesajdır” ifadelerini kullanan Anuradha Chenoy, “Kadın hareketleri de evrenseldir. Eylem sonucunun tüm kamusal alanlarda kadınlara daha fazla güvenlik getireceğini umuyoruz. Muhtemelen kadınların güvenliğine yönelik bazı polis reformlarını etkileyecek ve buna yol açacaktır. Hindistan’da halihazırda cinsel taciz ve kadınların güvenliğine ilişkin yasalar var; bunların güçlendirilmesi muhtemeldir” dedi.
Kaynak: ANHA