Küresel ısınmayla birlikte Himalayalardaki buzulların giderek eridiği ve erimenin devam etmesinin Asya’daki yüz milyonlarca insanın yaşamını doğrudan etkileyeceği bildiriliyor.
New York’ta bulunan Columbia Üniversitesi araştırmacılarından Joshua Maurer öncülüğünde yapılan çalışma kapsamında, Himalaya Dağları’nın Çin, Nepal, Hindistan ve Butan’daki kesimleri incelendi. Son 50 yıla dair Amerikan istihbaratına ait uydu resimlerinin incelendiği çalışma, Science Advances adlı dergide yayınlandı.
Anf’nin haberine göre yapılan çalışmada, ‘Dünya’nın çatısı’ olarak da adlandırılan Himalayalardaki buzulların dörtte biri son 50 yılda eridi. Üstelik buzul erimeleri son yıllarda giderek daha hız kazanıyor. Araştırmaya göre, 2000 yılından bu yana Himalaya buzulları her yıl ortalama 43 santimetre kadar erirken, önceki on yıllık dönemlerde bu ortalama 20 santimetre civarındaydı.
Sıcaklık ortalaması son 20 yılda 1 derece arttı
Bunun nedeninin ise, Himalayalardaki genel sıcaklık artışı olduğu düşünülüyor. 2000’li yıllar sonrasında Himalayalarda incelenen alanlardaki sıcaklık ortalamasının 1970-2000 yılları arasına oranla en az 1 derece fazla olduğu anlaşıldı.
Himalayalarda bulunan 650 kadar buzula ait uydu fotoğraflarının incelendiği çalışmaya göre, halen erimemiş olan buzulların toplamı 600 milyar tona denk geliyor. Ancak farklı araştırmalardaki veriler ışığında varılan bu sonucun sadece tahmin olduğuna dikkat çekiliyor.
Erimeler daha alçaklarda kat kat fazla
Araştırmaya göre, Himalaya buzullarındaki erimeler özellikle daha alçaklarda fazlalaşıyor. Yıllık ortalama 43 santimetre olarak kaydedilen erimeler, sıcaklıkların kısmen daha fazla olduğu alçak seviyelerde yıllık 5 metreye kadar çıkabiliyor. Araştırmaya göre, Himalayalardaki erime Alp Dağları’na oranla daha yavaş olsa da genel olarak benzer yönde bir gelişme söz konusu.
Hızlı erime 200 milyon insanı etkileyecek
Aynı araştırmada dikkat çekilen bir diğer nokta ise, Himalayalardaki buzul sularını kullanan yüz milyonlarca insanın doğrudan etkilenecek olması. Günümüzde 800 milyon kişinin doğrudan Himalaya dağlarından akan suları tarım veya içme suyu olarak kullandığı belirtilen araştırmada, “Buzullar bu hızda erimeye devam ederse, eriyen suların miktarı da azalmış olacak” deniliyor.
Kuraklıkla karşı karşıya kalınacak
Buzullardaki erimenin hızlanmasıyla birlikte birçok bölgede yaşam alanlarının sellerden etkilenebileceğine de işaret ediliyor. Ancak kısa vadede sellere yol açacak erimeler nedeniyle buzul örtülerinin zayıflayacağı ve uzun vadede buralardan akacak suların da azalacağı öngörülüyor.
Bunun sonucunda ise yüz milyonlarca insan kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.
2400 kilometre uzunluğundaki Himalaya Dağları’ndan akan sular tek başına Asya’daki 9 nehrin sularını besliyor. Bu nehirler ise toplamda 1 milyarı aşkın insanın yaşadığı bölgelerden geçiyor.